Sparristoast med ägg och sardellsmör

Sigrids recept på sparristoast med ägg och sardellsmör. "En enkel och elegant rätt. Äggen serveras hela så att varje gäst får dela sitt själv så att gulan rinner ut över hela härligheten. Sältan från sardellsmöret, sparrisens subtila smak och den krämiga äggulan är en underbar kombination. Det enda moment som kan vara bökigt är att skala de löskokta äggen, men är du bara lite lätt på handen så går det galant. Koka några extra ägg så är du på den säkra sidan!"

Kolla in kockarnas bästa tips i Masterclass i TV4 Play »



25 mars 2013
Visa mer
4

Du behöver

  • 50 g smör
  • 4 sardeller
  • 2 msk persilja, finhackad
  • 0,5 tsk vitvinsvinäger
  • 4 skivor formfranska
  • 3 msk smör till stekning
  • vitpeppar efter smak
  • 8 sparrisar
  • 4 ägg

Gör så här

  1. Finhacka sardellerna och blanda med smör, persilja och vinäger eller kör ingredienserna i mixer till en slät massa. Rulla in smöret i smörpapper till en rulle och lägg in i frysen.
  2. Skär bort kanterna på formfranskan eller stansa ut rundlar med stansring. Hetta upp en stekpanna med smöret. Stek brödet gyllenbrunt på bägge sidor.
  3. Skär av några centimeter av änden på sparrisen om den är grov. Koka sparrisen i saltat vatten i ca 4 minuter.
  4. Löskoka äggen i ca 3 minuter. Om äggen är kylskåpskalla, lägg till 30 sekunder.
  5. Ta upp äggen och spola dem hastigt i kallt vatten. Skala försiktigt äggen genom att först krossa skalet runtom och sedan plocka bort bitarna utan att ägget går sönder.
  6. Lägg upp de stekta brödskivorna på fat, lägg på två varma sparrisar på varje toast, en skiva av smöret ovanpå och sedan det hela, löskokta ägget. Servera genast med flingsalt till ägget.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept