Fredagsfeeling med tacos på njurtapp

Fredagsfeeling med tacos på njurtapp
Foto: TV4
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Fredagsfeeling med tacos på njurtapp

52 ingredienser

1 h 15 min

Tacos i tortillabröd på njurtapp med bön- och mangosalsa, grillad rökig majs, picklad rödlök, het sås och riven gruyére. När man bjuder över sina vänner på en skön fredagsmiddag vill jag gärna att det ska vara avslappnat och att alla kan göra sin grej och äta i lugn och ro, opretentiöst helt enkelt! Då är ju den klassiska fredagstacosen en perfekt rätt men här har jag tagit den till nya nivåer och med roliga smakkombinationer. Kul för både mina vänner och deras munnar! /Sandra

Tips! Dela mangon på längden och gröp ur den mot kanten på ett glas så kan du lätt hacka den sedan.

Dryckestips
Corona med saltad lime

Detta är ett deltagarrecept från Sveriges mästerkock.

Ingredienser

portioner

Tacokött

  • 1,5 kg njurtapp
  • 1 dl olivolja
  • 0,5 dl japansk soja
  • 1 limefrukt
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk oregano
  • 1 msk kakao
  • 2 tsk korianderfrö
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk rörsocker
  • svartpeppar
  • 1 förp krossade tomater

Salsa

  • 1 röd chilifrukt
  • 1 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 1 stor burk kikärtor
  • 3 fina avokado
  • 1 förp romanticatomater
  • 1 mango
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka persilja
  • olivolja
  • salt
  • peppar

Picklad rödlök med röd chili

  • 3 rödlökar
  • 1 röd chilifrukt
  • 0,5 dl ättika 24 %
  • 1,5 dl vitvinsvinäger
  • 1,5 dl strösocker
  • salt

Grillad majs

  • 4 färska majskolvar (eller vacuumförpackade)
  • olivolja
  • rökt salt
  • svartpeppar
  • 1 limefrukt

Spicy sauce

  • 2 dl crème fraîche
  • 2 msk chilisås (t ex sriracha)
  • 1 tsk chilipulver
  • 2 msk citronsaft
  • salt

tortillabröd

  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 dl vatten, kokande

Till servering

  • 3 cosmopolitansallad, plocka loss bladen och ställ i en kruka (stora fina huvuden)
  • nachochips
  • 2 limefrukter, i klyftor
  • gruyèreost, riven
  • 1 kruka koriander, att plocka ifrån

Gör så här

Tacokött

  1. Rosta alla torra kryddor i en torr panna och mortla/mixa dem. Blanda samman kryddorna, limejuice, tomatpuré och soja till en marinad. Vispa sist i oljan.
  2. Lägg i det putsade köttet som du delat i mitten längs med den tjocka senan, den ska bort.
  3. Låt ligga 20 min. Ta ur köttet, torka av ytan. Stek i olja 2 min på varje sida, var noga med att det inte bränns då det är socker och limejuice i marinaden. Lägg sedan köttet i en form och låt det gå med termometer i den tjockaste delen till 58 grader i 120 grader varm ugn.
  4. Ta ut det när innertemperaturen är nådd och låt vila i folie. Koka upp kvarvarande marinad med 1 dl krossade tomater till en sås att hälla på köttet när det är uppskuret. Vid servering skär du köttet i 0,5 cm tunna skivor och droppar över lite av såsen. Sås som blir över kan ställas på bordet i en skål.

Salsa

  1. Svetta chili, lök och vitlök i en panna, rosta kikärtorna däri. Ta av och häll över i en bunke. Vänd i hackade tomater. Vänd ner tärnad mango och avokado samt finhackade örter. Smaka av med salt och peppar och citronsaft.

Picklad rödlök med röd chili

  1. Värm ihop lagen. Hyvla löken tunt på mandolin eller skär i 2 mm tjocka skivor. Hacka chilin i 1 mm-tjocka ringar och varva detta i en glasburk, gärna patentburk. Häll lagen över löken och låt dra i kyl.

Grillad majs

  1. Sätt ugnen på 220 grader. Om majsen är färsk så rensa bort blasten och koka den i fem minuter. Om den är packad i vacuum är den i regel förkokt. Dela den sedan på mitten och pensla den med olivolja, lägg den på galler i ugnen och låt den grilla tills den får fin färg. Ta ut den och pensla med lite mer olja, strö över rökt salt och svartpeppar. Servera med limeklyftor att pressa över.

Spicy sauce

  1. Blanda försiktigt samman alla ingredienser och ställ svalt till servering. Smaka av med salt.

Tortillabröd

  1. Blanda mjöl o salt. Häll på olja och nog med vatten till en deg. Knåda i fem minuter. Dela i golfbollsstora bitar och kavla ut till 15 cm stora rundlar. Stek i torr panna i ca 30 s på varje sida, eller tills de känns genombakade och fått fin färg.

Servering

  1. Antingen låter du alla plocka själva eller så kan du göra så här; Ta ett tortillabröd och stryk på en matsked spicy sauce i botten, lägg på ett salladsblad. Lägg på 2 msk av köttet och droppa över lite extra sås. Toppa med salsan, riven gruyère och hackad koriander. Servera med en liten skål nachos, spicy sauce och rökig majs.