Pyszchna kanapka (Club sandwich)

1 h
1
Club sandwich
Foto: Alexander Lavold
1 h
1

Du behöver

Brödet

  • 3 skivor bröd
  • 0,5 tsk citronpeppar
  • 1 krm salt
  • 3 msk smör

Majonnäs

  • 4 äggulor
  • 3-4 dl rapsolja
  • 1 tsk vinäger
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk persilja, hackad
  • 0,5 krm salt
  • 1 msk curry
  • 1 krm sambal oelek

Kyckling

  • 1-2 kycklingfiléer
  • 3 msk dijonsenap
  • 1 näve färsk timjan
  • 0,5 krm citronpeppar
  • svartpeppar

Goa grejer inuti pyszchna kanapka

  • 5 strimlor bacon
  • 4 tomatskivor, delade
  • 1 saltgurka, delad mycket fint och tunt
  • 0,5 röd snackpaprika
  • 2 salladsblad av crisp sallad
  • 0,5 rödlök, i runda strimlor

Tillbehör

  • 2 potatisar, gärna fast sort
  • 1 krm salt
  • 1+1 tsk rapsolja

Gör så här

  1. Kyckling
    Tag en eller två kycklingfiléer beroendes på hur stora dem är. Blanda samman dijonsenap, färsk hackad timjan, citronpeppar och svartpeppar.
  2. Ställ in i ugnen på 200 grader.
  3. Sätt en termometer i den tjockaste delen av bröstfilén och tag ut kycklingen när den nått 70-72 grader. När den nått din önskade innetemperatur tar du ut filén och lindar in den i smörpapper, så att den hinner och vila i 10-15 minuter innan du skär upp den.
  4. Majonnäs
    Tag fram en bunke, en ballongvisp, en blöt handduk och några skedar som du kan ha när du provsmakar.
  5. Tag fram 4 ägg, gärna rumstempererade! Separera äggula från äggvita, och spar på gulan och lägg i en relativt stor bunke du känner dig bekväm med. Lägg en blöt trasa/handduk under skålen så att den inte flänger omkring när du vispar. När du vispat äggulorna i jämn rörelse under ett tag tillsätter du rapsolja lite i taget. (Observera att den första oljan du tillsätter skall tillsättas under en tunn stråle, just för att såsen inte skall emulgera. Och du vispar i jämna tag, helst i åttor så att du sveper in mycket luft under tiden du vispar!).
  6. Sedan när du märker att oljan binder äggulorna mer och mer kan du tillsätta olja i en kraftigare stråle. När du är nöjd med tjockleken på din majonnäs kan du börja med att tillsätta vinäger, hackad persilja, curry, peppar o sambal oelek. Och smaka hela tiden, så att du får den precis så som du vill ha den! När den är färdig ställer du den åt sidan.
  7. Pommes
    Tag två potatisar, skölj och skala dem.
  8. Skiva sedan potatisarna i jämstora strimlor. Lägg in i ugnen med lite salt på och låt stå i ca 20 minuter på 180 grader. När 5 minuter återstår, häll lite rapsolja ovanpå, så de får en glansig färg.
  9. Tillbehör
    Skölj tomat och skär i tunna skivor. Skiva saltgurkan tunt. Skiva löken tunt i ringar. Skiva också paprikan i tunna strimlor.
  10. Du ska nu ta fram en panna, och torrsteka baconet i den. Låt baconskivorna steka (på högsta värme) tills de blivit bruna och krispiga. Detta tar cirka 5 minuter.
  11. Byggandet av club sandwich
    Nu har du allt färdigt, tag en stekt brödskiva, smörj skivan med din hemmagjorda majonnäs, lägg på ett salladsblad, två tomatskivor, tre skivor kyckling, en klick majonnäs, några skivor paprika och lök samt två skivor inlagd saltgurka. Detta gör du sedan två ggr, så du får en fin höjd på din club sandwich.
  12. Slutligen toppar du sandwichen med en smord brödskiva på ena sidan endast! Sen sticker du igenom en grillpinne rätt igenom, för att smörgåsen skall hålla fin form. Tag fram en stor och fin tallrik. Smörgåsen på ena sidan, en liten hög med pommes på andra sidan, och en skål med currymajonnäs i mitten!
  13. Smacznego! Dvs smaklig spis på polska!
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept