Chokladmousse med halloncoulis och mandelflarn

Chokladmousse med halloncoulis och mandelflarn
Foto: TV4
Ala Abasi
Ala Abasi

Chokladmousse med halloncoulis och mandelflarn

16 ingredienser

1 h

Alas krämiga chokladmousse med halloncoulis (hallonsås) och mandelflarn.

Ingredienser

portioner

Chokladmousse

  • 2 dl grädde, vispad
  • 1 dl grädde, kokas
  • 1,5 dl mörk choklad
  • ca 3-4 äggulor
  • 1 dl sockerlag (lika delar socker och vatten)
  • 1 msk kakao

Mandelflarn (ca 20 st)

  • 100 g sötmandel, finmalen
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk honung
  • 80 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk vetemjöl

Halloncoulis

  • 3 dl frysta hallon
  • 0,5-1 dl florsocker

Till garnering

  • limefrukt, zest
  • färska hallon

Gör så här

Chokladmousse

  1. Vispa upp 2 dl grädde och ställ i kyl. Koka sedan 1 dl grädde och häll det över chokladen, blanda tills du får en len och fin tryffel.
  2. Separera äggulan från äggvitan och lägg i en bunke du kan vispa i.
  3. Koka upp sockerlagen och häll över äggulan under tiden du vispar med handvisp, vispa tills du får ett härligt skum.
  4. Blanda sedan i chokladtryffeln i skummet, blanda väl och sedan sist i med grädden. Blanda väl tills moussen ser glansig och härlig ut. Fyll valfria glas och stoppa i kylen.

Mandelflarn

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka sötmandeln antingen för hand eller i en mixer.
  3. Blanda mandel, socker, honung och smör i en kastrull.
  4. Tillsätt mjöl och mjölk när smöret smält. Låt det sjuda 1-2 minuter.
  5. Klicka ut smeten ungefär lika stora som teskedar på plåt med bakplåtspapper. Det är viktigt att de inte ligger för tätt eftersom de flyter ut mycket under gräddningen.
  6. Grädda mitt i ugnen 5-6 minuter tills flarnen fått fin färg. Vill du ha dem böjda lägger du över dem på en kavel eller en flaska och låter dem kallna så. Flarnen håller sig spröda i tättslutande burk med lock.

Halloncoulis

  1. Koka upp de frysta hallonen och florsockret och låt sjuda i cirka 3-5 min. Sila av i en finmaskig sil och låt svalna.