Sveriges mästerkock: recept ur kokböckerna

Marängtårta med lime och passionsfrukt
Foto: Frida Wismar

Vinnaren av Sveriges största mattävling får göra en kokbok att sätta sin egen prägel och stil på. Vi har samlat våra favoriter ur kokböckerna här.

Första vinnaren Louise Johanssons kokbok Taste by Louise inspirerar oss till nya smakkombinationer och hur man kan laga husmanskost med en twist.

Sigrid Barany, vinnare av tävlingens andra säsong, låter oss dyka ner bland alla känslor som maten väcker och lär oss att även den "bruna maten" kan vara ett konstverk i sin kokbok Spisvärme.

Även år tre var det en kvinna som stod som vinnare, Jennie Walldén. Hon visar oss hur otroligt gott det blir när man kombinerar våra klassiska svenska smaker med de koreanska i Smaker i mitt hjärta.

Förra året gjorde för första gången en man entré på guldpallen, Amir Kheirmands vinnarkokbok Världens bästa mat låter oss följa med på en resa jorden runt för att upptäcka nya spännande smaker och tillagningssätt.

2015 tog Sandra Mastio hem titeln Sveriges mästerkock. 

Vem som står på pallen år 2016 återstår fortfarande att se.

Recept ur Världens bästa mat

Recept ur Smaker i mitt hjärta

Recept ur Spisvärme

Recept ur boken Taste by Louise