Sverigebakelse med kolakräm

1 h
10 - 12 bakelser
Sverigebakelse med kolakräm
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
1 h
10 - 12 bakelser

Du behöver

Genoise (varmvispad botten)

  • 200 g ägg
  • 110 g strösocker
  • 120 g vetemjöl
  • 50 g smör, smält

Kolakräm

  • 160 g strösocker
  • 150 g vispgrädde
  • 60 g äggula
  • 100 g mörk choklad
  • 90 g smör

Servering

  • vispgrädde
  • vit choklad

Gör så här

  1. Genoise
    Vispa ägg och socker luftigt. Ställ bunken i ett vattenbad och kontrollera att temperaturen inte överstiger 90 grader (då koagulerar äggmassan). Vispa kraftigt, gärna med elvisp tills temperaturen är 40-45 grader. Vispa därefter ca 10 minuter tills smeten har svalnat och blivit ljus och porös. Vispa inte på för hög hastighet då tappar massan volym.
  2. Sikta i mjölet och blanda i det smälta smöret. Vänd samman allt försiktigt med en slickepott.
  3. Häll i smörad tårtform (ca 24 cm i diameter) och grädda på 190 grader, ca 20-30 minuter . Stjälp upp och låt svalna på plåt.
  4. Kolakräm
    Sjud socker, grädde och äggula till 85 grader. Blanda i choklad och smör, sjud i 85-90 grader ca 5 min.
  5. Servering
    Börja med botten, bred på kolakräm och spritsa sedan med vispgrädde smaksatt med lite av kolakrämen och dekorera med riven vit choklad
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept