Svenska folkets ekologiska tips

Svenska folkets ekologiska tips

Vi bad om era bästa ekologiska tips i vardagen, och svaren strömmade in. Här nedan kan du se några av dem.

Jag har införskaffat mig tygkassar så redan där är jag eko, sedan tar jag och köper närodlade ekologiska produkter. Jag går även i skogen och plockar bär som jag syltar och saftar med familjen. Och svamp plockar vi alltid.

/Micke Andersson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mitt motto för att må bra i både kropp och själ är att tänka och att äta eko-logiskt! Min vardag är mycket stressig med att arbeta och att jag samtidigt läser till förskollärare. Jag älskar att laga mat, det är en av mina passioner här i livet. Som student har man inte en så tjock plånbok men både med tid och med pengar lägger jag ner en extra slant på eko-mat istället för att köpa mig den fina tröjan som jag vill ha. Och med tiden som är "knapp" när man kommer hem på eftermiddagen lägger jag gärna ner tid på att laga härlig eko-logisk mat istället för den där extra stunden framför teven. Det jag vill säga med det mitt lilla brev här är att jag lever eko-logiskt! Jag anser att genom att bidra med att köpa ekologiskt och närproducerade produkter så växer man som människa. Som jag nämnde tidigare så mår man bra i både kropp och själ. Jag hoppas nu att ni fastar för mitt brev till den extra tiden och hur jag lever med eko-logiskt.

/Emelie Ydrebrant

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Här är mina bästa tips för att vara eko-logisk i vardagen:
- Jag är ansvarig för mjölk och fruktinköp på mitt företag och vi har bytt ut all mjölk mot ekologisk mjölk
- Jag promenerar till arbetet varje dag
- På måndagar försöker jag att handla mat för hela veckan och gör storkok som räcker till matlådor också
- Jag har en rutin att panta plastflaskor och gå till återvinningsstationen med glasflaskor varje söndag

/Tina Åkerblom
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag försöker använda så mycket egenodlat och självplockat som möjligt. Vi låter alldeles för mycket gå till spillo i våra trädgårdar och i våra skogar.

/Tommy Jernberg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag har alltid ekologiska morötter hemma och innan maten är klar tar alla i familjen varsin morot, nytta med nöje och de smakar så gott. Vi komposterar självklart allt matavfall. Handlar så mycket som möjligt ekologiskt men tyvärr är köttet så dyrt och det är inte så lätt att få tag på vilt kött annars skulle jag bara vilja äta det. Tror att det är fler och fler som tänker ekologiskt, för oss är det ingen nyhet har tänkt så de senaste åtta åren i alla fall sedan jag fick min första son!!

/Marie Edhag Ekeberg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Det kanske låter lite konstigt, men eftersom det alltid finns "skräp" som inte går att skänkas bort eller återvinnas, så försöker jag, så mycket som möjligt att använda den till isoleringen på vinden. Så alla ensamma strumpor, gamla kläder som är så trasiga att ingen vill ha dem, gamla kuddar, osv...allt detta hjälper att hålla oss varma!

/Sora Ramnebro
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Varje söndag planerar jag vad vi ska äta till mat den kommande veckan. När vi sedan handlar så köper vi endast de varor som krävs och så långt som möjligt ekologiskt. Trots det så har matkostnaden inte ökat utan snarare minskat eftersom vi inte köper hem onödiga varor.

/Jessica Mattsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ekologisk i vardagen är jag genom att köpa ekologiska grönsaker och produkter, sedan återvinner jag alla förpackningar samt komposterar avfallet.

/Susanne Bergström
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
När jag vill vara extra eko-logisk, vilket jag försöker vara så ofta som möjligt!
Då tänder jag massa stearinljus istället för att ha på lamporna om kvällarna!
Jättebra och mysigt! Underbart och bra!

/Satu Ruuska
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Här slängs ingen mat. Matrester kan alltid bli till nya rätter dagen därpå när man tar sig tid att laga mat från grunden.

/Karin Wassdahl
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Köpa rätt varor,
Undvika alla lättjans faror !
Det går enkelt och lätt,
Bara man vill göra rätt !
Tänk efter före du gör nåt,
Gnäller inte barnen sedan vad de fått !

/Åsa Holmkvist
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jordens vän, Är mitt kärleksfulla hem. Till min underbara påg, Mindre plast och mera råg. Ekologiskt ska det vara, Annat vi oss utan klara!

/Elin Jönsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eko-logiskt för naturens bästa, Jag råder er alla att testa.
Ekologiska produkter är bättre för vår kropp, Och håller uppe jordens hopp!
Med ekologiskt och närproducerat jorden kanske det klara, Och fler generationer får chans att på jorden få vara.
Spara på de resurser vi har, Så kommer vi jorden få ha kvar!

/Joakim Hansson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mitt tips funkar på alla måltider alla dagar därför är det så bra.
Laga mat från grunden, med närproducerade och kravmärkta råvaror.

/Annelie Berglund
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag försöker jämt tänka ekologiskt, handla ekologiskt och bära ekologiskt. Mitt bästa knep är väll de eko-logiska rengöringsmedlen som kan lätt kan göra hemma själv.
För att rengöra en skitig ugn tar man och sprutar en miljövänlig såpa och sätter ugnen på 100grader i 20min. Smutsen går sedan lätt att torka av.
För rengöring av spis använder man bakpulver och ättiksprit. Lät verka och torka sedan av. För rengöring av mikro. Sätt in ett fat med pressad citron och sätt på mikron på full effekt. Torka sedan av! För rengöring av toalett. Blanda 1/3 ättika med 2/3 vatten och pressa i en citron. Spruta med en blomspruta och torka av efter hand.
osv. Knepen är många men det gäller att hitta dom för att undvika att göra de små ekologiska missarna!

/ Linnea Jönsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag gör små eko-logiska saker: Handlar med tygkasse (kalla mig tant!), Köper närprodukter och ekologiskt i de fall det alternativet finns.
Men framförallt så lever jag under mottot: Tänk Ekologiskt, det är logiskt!

/Birgit Joelsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Laga mat från grunden
Inte slänga mat utan försöka laga på det man har.
Man tar vad man haver, sa Kajsa Varg.

/Monica Fredriksson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag tar reda på rester och gör matlådor. Cyklar till jobbet.

/Mats Westlund
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Upptäck alla fantastiska svenska råvaror! Woka rödbetor istället för vattenkastanjer, testa lingon istället för mango chutney, köp svenska plommon istället för nektariner och köp ett stycke viltkött istället för importerat kött. Mycket roligare och godare än vad man kanske kan tro, och mycket ekologiskare när maten inte behöver åka så långt.

/Karin Axelsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag väljer helst ekologisk kost,
avfall tas om hand i vår egen kompost.
Urvuxna grejor byts med grannarna ibland,
annars handlar vi mycket på second hand.

/Pia Kyrönseppä
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mitt bästa ekotips är att ha en ekokalender uppsatt på kylskåpet! Där står vilka som är "månadens varor". Sedan väljer jag ut minst en av dessa + 1 ingrediens som redan finns i kylskåpet, går in på recept.nu och söker fram något passande recept. Ex: september: brysselkål + bacon = "låda med brysselkål och bacon" (perfekt eftersom jag dessutom kör på lågkolhydratkost!)

/Lina Wibron
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jag är en tjej på 19 år som det senaste börjat utveckla ett stort intresse för mat. Då jag är ganska ung och inte har flyttat hemifrån har jag ingen större erfarenhet av matlagning, jag vet vad jag tycker är gott, men vet inte själv hur jag anrättar det. Därför har jag nu gjort en egen receptbok, en inbunden skrivbok där jag skriver ner favoritrecept. En stor del av recepten består av exempelvis farmors bakverk och mormors inläggningar och sylter, men jag har även soppor och grytor, ofta familjemedlemmars specialiteter. Gemensamt har rätterna att de nästan alla innehåller naturliga ingredienser som man finner i den svenska naturen. Mitt tips blir att ta till vara på vad naturen runtomkrikg dig har att erbjuda och ta hjälp av dina förfäders matlagning, som ofta utgår från ekologiska ingredienser. Jag lovar att det blir mycket godare, och så är det jättekul! Idag ska jag göra mormors äpplemos och inlagda rönnbär:)

/ Sofia Jernberg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag köper kravodlat så mycket det bara går

/Sandra Larsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
”Ekologiskt” känns rätt att använda till vardagsmat.
Rena smaker, rätt behandlat och helst från lokala leverantörer.
Om vi inte gynnar våra ekologiska leverantörer
kommer vi snart att få en sämre kvalitet på våra matvaror.
Ekologiskt …. är logiskt.

/Marianne Cervin
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Hemma hos oss brukar vi odla grönsaker, och potatis. Jag brukar också köpa ekologiska produkter och sådant som inte har transpoterats så långt.
Ibland brukar våran familj besöka ekologiska jordbruk och köpa produkter. Det är alltid roligare att äta mat när man vet var dem kommer ifrån och när man vet att varorna har blivit tillverkade på ett bra sätt som varken skadar oss eller naturen!

/Hanna Johansson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag sopsorterar o köper kravmärkta grönsaker och frukt. Vi kör även med miljömärkt bil.

/Lena Blixt
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Moder Natur har så mycket att erbjuda
och därför borde man allt som är konstlat förbjuda
Försöker att kläder och andra produkter återvinna
och inte låta kranvattnet för länge rinna
Mat och dryck köper jag med omsorg
och kastar så lite som möjligt i min papperskorg
Det är skonsammare för båda mig själv och andra
som på denna jorden vandra!

/Lina Martín
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sedan några år syr jag tygkassar i roligt tyg av stuvbitar eller gardiner/draperier som jag köpt på second hand. Kassarnas handtag är så långa att man även precis kan hänga dem på ena axeln och användas som shoppingväska. De är försedda med en tamp med knapphål som kan knäppas tvärs över med en rolig knapp, inköpt också den på second hand, för att hjälpa till att hålla varorna på plats om väskan är full och man ställer ner den. Jag har alltid tygkassar i min ryggsäck och har inte köpt en matkasse på många år. Tygkassarna är utmärkta enkla, billiga gåbort-presenter, var och en unik, och brukar vara mycket uppskattade.

/Maria Hindenborg
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För mig är ekologiskt tänkande inte bara att handla ekologisk mat utan att ta tillvara på matrester, att fylla hela tvätt- och diskmaskinen, att gå/cyklat så mycket det går, att inte köpa en massa onödiga prylar och att återanvända så mycket som möjligt. Att på alla sätt leva ett lite enklare liv utan att bara ta och utnyttja det som finns i världen. Att ge lite tillbaka. Det är också viktigt att visa vår dotter detta sätt att leva så hon, som är en del av framtiden, kan fortsätta ta hand om vår jord.

/Ewa Bertilsdotter Koivisto
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag berättar för barnen på min förskola att man måste vara rädd om djur och natur.
Sedan berättar barnen för sina föräldrar hem om vad de lärt sig på förskolan
Jag vet att jag sår ett frö framtidens frågor om ekologi

/Annika Karlsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Under sommaren plockar jag svamp, bär, frukt och odlar grönsaker och kryddor.
Dem fryser, konserverar eller torkar jag och använder under vintertid.

/Anne Adolfsson
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jag är en ung, aktiv och miljökämpande tjej,
som pluggar hårt, tränar jämt och tycker att matlagning och hälsa är helt min grej.
Trots liten budget och litet kök, fixar jag superrätter utan stånk och stök.
Alltid ekologisk, rättvisemärkt och gott, inget slibbigt socker och inget fettigt flott.
Hoppar även köttet, av flera olika skäl. Dels för hälsan, men också för att jag vill djuren väl.
Hur gör man då, när en rätt plötsligt saknar sin kotlett? Utan köttet kan det väl ändå inte kallas för en rätt?
Jojomensan, det kan det visst och vegetarisk mat är allt annat än trist! Bönor, linser, grönsaker och gryn,
gör under för kroppen, hälsan och hyn. Billigt också, vilket är väldigt bra, när man bor ensam precis som jag.
Mätt och bel��ten, diskar jag med egna händer, då spar jag på onödig energi, som behövs i andra länder.
Överbliven mat hamnar i komposten, liksom annat sorteras för sig, på så sätt hjälper jag miljön, men även mig.
För de pengar jag spar in, på el-energi och mat, kan jag shoppa kläder, hos en nära kamrat.
Vi byter kläder med varandra och lägger en liten peng, som sparas till en tjejmiddag för ett helt kompisgäng.
För mig är det här ekotänk och jag hoppas att det kan peppa andra, för vi kan bara göra skillnad med hjälp från varandra!
Gör som jag och somna gott varje kväll. Utan medel och utan gnäll, det räcker med att bara vara snäll.

/Camilla Brohäll