Klassisk kladdkaka

Klassisk kladdkaka
Foto: Joel Wåreus

Det här är den enklaste varianten av kladdkaka där ingredienserna rörs samman. Kakao används, vilket gör att det mesta brukar finnas hemma. /Malin
Receptet kommer från kakboken Svenska kakor och desserter.

Receptet ger 8-10 bitar.

Smaksätt kladdet med tillexempel apelsinskal, finhackad chili, mintessens, kanel, lime eller nötter.

Kolla in fler recept och läs mer om

Svenska kakor och desserter


20 april 2011
Visa mer

Du behöver

  • 75 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 st ägg
  • 1,5 dl kakao
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 knivsudd salt
  • 2 dl vetemjöl

Till formen

  • smör
  • ströbröd

Serveras med

  • vispad grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Smörj och bröa en form med löstagbara kanter (22 cm i diameter). Eller lägg bakplåtspapper i en annan rund form som jag gjorde till kakan på bilden.
  3. Smält smöret.
  4. Rör ihop socker, ägg, kakao, vaniljsocker och salt.
  5. Tillsätt smör och sist mjöl.
  6. Rör till en jämn smet.
  7. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 15– 20 minuter. Kontrollera ofta och noga att kakan är tungt gungig när den tas ur ugnen. Då blir den perfekt kladdig när den svalnat lite.
  8. Ät kakan ljummen med en klick grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept