Chokladmintbiskvier och biskvier med vit choklad

Chokladmintbiskvier
Foto: Joel Wåreus
Malin Landqvist - porträtt
Malin Landqvist - porträtt

Chokladmintbiskvier och biskvier med vit choklad

Av: Malin Landqvist

Från: Svenska kakor och desserter

13 ingredienser

Goda biskvier med mintchoklad eller vit choklad med citrus. Välj en sort eller gör båda, dubbla då mängden bottnar. Biskvierna går utmärkt att frysa in. Recept från kakboken Svenska kakor och desserter.

Detta recept ger16 biskvier.

Biskvier ser extra proffsiga ut om man brer ut krämerna mycket jämnt på bottnarna. Det går lättast om man först doppar spateln i riktigt hett vatten.

Kolla in fler recept och läs mer om

Svenska kakor och desserter

Ingredienser

Botten

  • 200 g mandelmassa
  • 1 äggvita

Smörkräm

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 äggula
  • 1,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker

Mintchoklad

  • 50 g mörk choklad 70 %, smält och lite avsvalnad
  • pepparmyntsolja, några droppar

Citron- och vit choklad ganache:

  • 50 g vit bakchoklad, smält och lite avsvalnad
  • 1 citron, liten, finrivet skal
  • ev 1 tsk cognac (eller cointreau)

Att doppa i

  • 150 g mörk choklad (eller vit choklad)
  • 20 g kokosolja

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv mandelmassan fint.
  3. Rör ner äggvitan med en gaffel tills smeten är klumpfri.
  4. Bred ut små rundlar, ca 5 cm i diameter, på en bakplåtspappersklädd plåt.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca 8–10 minuter tills de har fått lite färg.
  6. Låt svalna helt.

Smörkräm

  1. Vispa ihop smörkrämen.
  2. Tillsätt smaksättning till mintchoklad eller citron och vit choklad.
  3. Ställ i kylen i 20–30 minuter.

Montering

  1. Bred ut krämerna ”toppigt” på bottnarnas släta sida.
  2. Ställ i frysen en stund så att de är helt kalla när de doppas i choklad.
  3. Smält choklad med kokosfett.
  4. Doppa biskvierna i choklad.
  5. Garnera dina biskvier och låt stelna i kylen.
  6. Förvara i kylen.