Svartögda bönor med svamp

Svartögda bönor med svamp
Foto: TV4

Bönorna som är vita med ett svart öga smaksätts här med lättrimmat fläsk och olika grönsaker. Mot slutet av tillagningen tillsätter du smörfräst svamp. Bönorna är delikata som ensamrätt men passar även bra att servera som tillbehör till lamm.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 dl svartögda bönor
  • 1 skiva stekfläsk på 50-60 g
  • 1 gul lök
  • 1 stjälk blekselleri
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rensad blandsvamp
  • 0,5 tsk timjan
  • mild hönsbuljong
  • 0,5 dl olivolja
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt över natten. Skölj bönorna och skär fläsket mycket smått. Skala och finhacka löken och vitlöken och skär sellerin smått. Rör ut tomatpurén i lite vatten. Sätt ugnen på 175°.
  2. Värm ca 1/2 dl olja i en tjockbottnad ugnssäker gryta. Lägg i fläsket och fräs det lätt några minuter utan att bryna. Fräs även lök, vitlök och selleri. Lägg ner bönorna och rör om. Häll på så mycket buljong att den står knappt 1 cm över bönorna.
  3. Rör ner tomatpurén och tillsätt knappt 1 tsk salt, timjan och lite nymalen peppar. Koka upp, lägg på lock och sätt grytan i ugnen i 1 timme. Fräs svampen lätt i snålt med olja. Efter halva koktiden lägger du svampen i böngrytan. Rör om och låt koka färdigt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept