Svart bönsoppa från Kuba

Svart bönsoppa från Kuba
Foto: TV4

Med en skvätt rom och med smak av spiskummin blir den här svarta bönsoppan från Kuba mycket raffinerad. Servera den dramatiskt mörka soppan i stora, djupa tallrikar och garnera med hårdkokt, hackat ägg och finhackad salladslök.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 2,75 dl hackad gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk neutral olja
  • 450 g TORKADE SVARTA BÖNOR
  • 8,5 dl köttbuljong
  • 8,5 dl vatten
  • 2,75 dl rökt skinka
  • 2,75 dl grön paprika
  • 1 stor tomat
  • 0,75 dl mörk rom
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1,5 tsk oregano
  • Till garnering:
  • 4 ägg, hårdkokta
  • 1 salladslök, hackad

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Strimla och hacka skinkan. Ansa paprikan och tärna den fint. Skär tomaten i tärningar.
  2. Fräs löken och vitlöken mjuka i oljan utan att det tar färg. Tillsätt bönor, buljong, vatten, hackad skinka, tärnad paprika, tärnad tomat, rom, spiskummin och oregano. Koka soppan häftigt i 2 minuter.
  3. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock ca 2 timmar tills bönorna är mjuka. Hacka det hårdkokta ägget och salladslöken. Garnera soppan med lök och ägghack.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept