Svart bönsoppa från Kuba

Svart bönsoppa från Kuba
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Svart bönsoppa från Kuba

14 ingredienser

Med en skvätt rom och med smak av spiskummin blir den här svarta bönsoppan från Kuba mycket raffinerad. Servera den dramatiskt mörka soppan i stora, djupa tallrikar och garnera med hårdkokt, hackat ägg och finhackad salladslök.

Ingredienser

portioner
  • 2,75 dl gul lök, hackad
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 msk neutral olja
  • 450 g torkade svarta bönor
  • 8,5 dl köttbuljong
  • 8,5 dl vatten
  • 2,75 dl rökt skinka
  • 2,75 dl grön paprika
  • 1 tomat
  • 0,75 dl mörk rom
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 1,5 tsk oregano

Till garnering:

  • 4 ägg, hårdkokta
  • 1 salladslök, hackad

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Strimla och hacka skinkan. Ansa paprikan och tärna den fint. Skär tomaten i tärningar.
  2. Fräs löken och vitlöken mjuka i oljan utan att det tar färg. Tillsätt bönor, buljong, vatten, hackad skinka, tärnad paprika, tärnad tomat, rom, spiskummin och oregano. Koka soppan häftigt i 2 minuter.
  3. Sänk värmen och låt soppan sjuda under lock ca 2 timmar tills bönorna är mjuka. Hacka det hårdkokta ägget och salladslöken. Garnera soppan med lök och ägghack.