Svampsoppa med udonnudlar och kyckling

Svampsoppa med udonnudlar och kyckling
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Svampsoppa med udonnudlar och kyckling

Av: Köket.se

Från: Köket

13 ingredienser

Rivstarta kvällens festligheter med en spännande, mörk och smakrik svampsoppa med kyckling och blandad svamp som shitake, karljohansvamp eller skogschampinjoner. Massor av smak, men nästan inga kalorier, kolhydrater eller fett. Den torkade svampen ska dra i soppan i två timmar, så planera i god tid.

 Du kan även använda färska shiitake, karljohan och/eller skogschampinjoner till soppan.

Ingredienser

portioner
  • 400 g kycklinglårfilé
  • 50 g torkad karljohanssvamp
  • 1 l vatten
  • 1 dl torr madeira
  • några kvistar färsk koriander
  • rapsolja, till stekning
  • 100 g udonnudlar
  • 2 schalottenlökar
  • 400 g blandad färsk svamp
  • 2 msk smör
  • 2 msk salladslök, fint skuren
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp den torkade svampen med vatten, madeira och koriander till en buljong. Låt det stå och dra i ca 2 timmar. Sila svampbuljongen genom en finmaskig sil.
  2. Värm ugnen till 150 °. Rulla ihop lårfiléerna och fäst med tandpetare. Bryn kycklingköttet gyllene runt om i rapsolja, krydda med salt och peppar. Stek färdigt i ugnen i 12–15 minuter, prova med en sticka om köttsaften är klar och genomskinlig. Låt svalna och skär sedan i skivor.
  3. Bryt nudlarna i ca 5 cm långa bitar. Koka dem al dente i saltat vatten. Häll av vattnet och spola nudlarna med kallt vatten. Skala och hacka schalottenlöken, putsa och skär svampen i mindre bitar. Fräs svampen och löken i smöret utan att det tar färg, krydda med salt och peppar. Låt blandningen rinna av på papper eller en ren handduk.
  4. Koka upp svampbuljongen och tillsätt kycklingen och svampblandningen. Sjud soppan i 2–3 minuter. Skär salladslöken fint. Lägg i nudlarna och garnera med löken.