Svamppaj med Kalixlöjrom och gräddfil

1,5 h
1,5 h

Du behöver

Deg

  • 360 g vetemjöl
  • 200 g smör
  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten
  • salt

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 100 g prästost
  • 300 g valfri svamp
  • salt och olivolja

Servering

  • 100 g Kalixlöjrom
  • 1 dl gräddfil
  • 1 msk finhackad gräslök

Gör så här

  1. Lägg samtliga ingredienser till degen i en degblandare. Blanda snabbt ihop till en deg.
  2. Kavla ut degen, cirka 3 millimeter tjock och tryck ut den i en pajform. Skär bort överbliven deg och frys den i ungefär en timme. Lägg aluminiumfolie i pajformen och fyll upp med torkade bönor.
  3. Ugnsbaka ca 7 minuter på 190 grader tills pajdegen ”stannat”. Lyft bort folien och bönorna.
  4. Vispa upp äggen lätt. Vispa ner mjölken och smaka av med salt.
  5. Ansa och skär svampen i mindre bitar. Värm en stekpanna till hög temperatur och stek svampen några minuter i olja tills den är knaperstekt. Smaka av med salt. Riv ner osten i pajformen och häll ner svampen. Häll över äggstanningen.
  6. Ugnsbaka pajen ca 40 minuter på 150 grader tills pajen ”stannat”. Låt pajen svalna. Spritsa därefter på löjrommen och gräddfilen. Strö över gräslöken.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept