Svampkrustader

Svampkrustader
Foto: TV4
Per Morberg 2018
Per Morberg 2018

Svampkrustader

14 ingredienser

Härliga svampkrustader i små formar. Gärna gjorda på egenplockad svamp.

Ingredienser

svamp

  • 5 dl svamp, förvälld (t ex kantareller)
  • 1 gul lök (liten)
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 dl portvin
  • 1 msk tamari soja
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)
  • ost, till gratinering, gärna en lagrad emmentaler, grevé eller liknande
  • smör

pajdeg

  • 200 g smör
  • 400 g mjöl (graham eller vetemjöl)
  • 1 äggula
  • 0,5 krm salt
  • färggrann sallad

Gör så här

Pajdeg

  1. Blanda ingredienserna samman till en slät deg och forma till en klump.
  2. Låt sedan ligga och vila i kylen minst 1 timma.
  3. Kavla ut degen.
  4. Lägg 8 st formar (2 var) över, tryck ut i formarna.
  5. Lägg in i ugn på 200 grader och förgrädda i ca 6-8 minuter till en gyllengul färg.
  6. Ta ut och svalna.

Svamp

  1. Hacka löken och svampen.
  2. Fräs i smör tills allt vatten försvunnit.
  3. Häll i portvinet (obs, det kan slå upp en låga).
  4. Häll i grädden och koka upp.
  5. Smaksätt med tamarisoya, salt och peppar.

Vid servering

  1. Klicka i svampfyllningen.
  2. Riv ost över och gratinera snabbt då gästerna kommer.
  3. Servera med en färggrann sallad.