Svampfrikassé med katrinplommon

Svampfrikassé med katrinplommon
Foto: TV4

Det här är en superb anrättning! Färsk skogssvamp har en utsökt smak, men du kan även byta ut den mot torkad svamp.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 250 g karljohanssvamp
  • 250 g kantareller
  • 4 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 5 msk Madeira
  • 6 dl grönsaksbuljong
  • 2 kvistar färsk timjan
  • 10 urkärnade katrinplommon
  • 10-12 valnötshalvor
  • 50 g smör
  • salt och svartpeppar
  • ev tryffelolja

Gör så här

  1. Rengör svampen. Bryt av karljohanssvamparnas fötter, skala fötterna och skär dem i skivor som är 1/2 cm tunna. Skär hattarna i stora bitar, beroende på deras storlek. Värm hälften av oljan i en stekpanna. Krossa vitlöken och tillsätt den. Fräs svampfötterna och sautera i ett par minuter. Tillsätt madeiran och buljongen och koka i 5 minuter.
  2. Häll i en mixer och kör till en slät sås. Häll över i en kastrull och håll varmt. Torka ur stekpannan och värm resten av oljan på hög värme, lägg i svamphattarna och kantarellerna och sautera i 5 minuter. Tillsätt sedan timjan (spara lite till garnering) och katrinplommon och koka i 2-3 minuter. Rör i valnötterna.
  3. Skär smöret i tärningar. Värm upp såsen. Tillsätt eventuellt tryffelolja, vispa sedan ner smörtärningarna några i taget och krydda med salt och peppar. Lägg upp svamp och katrinplommon på tallrikar och häll sås runtom. Garnera med lite färsk timjan och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept