Svamp- och kycklingsoppa

Svamp- och kycklingsoppa
Foto: TV4

Den här soppan kom till en vacker söndag när kocken bjudit några vänner på svamputflykt med middag. De kom hem med välfyllda korgar, och kocken råkade dessutom ha en kyckling i kylskåpet. Soppan går utmärkt att laga av fryst svamp.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 kyckling på ca 1 kg
  • 1 morot
  • 2 gula lökar
  • 1 lagerblad
  • 3 kryddnejlikor
  • 8 vitpepparkorn
  • 1 knippa persilja
  • 1,5 liter rensad blandsvamp
  • 3 äggulor
  • 1,5 dl kaffegrädde
  • 1 msk smör
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Koka upp kycklingen i en rejäl gryta med 2 liter vatten. Skumma väl. Skala moroten och den ena löken och lägg i grytan tillsammans med persiljestjälkarna, lagerblad, vitpeppar, nejlikor och1 1/2 tsk salt. Lägg på lock och låt sjuda på svag värme i 50 minuter. Ta upp kycklingen och sila buljongen.
  2. Rensa svampen och dela den i inte alltför små bitar. Skala och finhacka den andra löken. Hacka persiljan fint. Smält smöret i grytan och låt det få lite färg. Fräs den hackade löken lätt. Lägg i svampen och låt den puttra i ca 10 minuter medan du rör om. Häll i kycklingbuljongen och låt allt koka utan lock tills 3/4 återstår. Skär under tiden kycklingen i mindre bitar och lägg i en soppskål.
  3. Vispa äggulorna lätt och blanda med grädde och najssträrkelse. Vispa försiktigt ner 1 dl av buljongen i äggblandningen. Häll den sedan under vispning i grytan och låt soppan sjuda en aning tills den tjocknar. Det är viktigt att den bara sjuder, inte kokar, annars stelnar äggulan. Vispa under tiden. Smaka om du behöver mer salt eller peppar.
  4. Häll soppan över kycklingen, strö över den hackade persiljan och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept