Sval sommarlax i gelé

Sval sommarlax i gelé
Foto: TV4

En äkta svensk sval sommarrätt. Lite pillig att göra - men ett så gott resultat. Grönsakerna kan naturligtvis bytas ut till ärtor, sparrisknoppar, broccolibuketter eller annat. Färsk dillkokt potatis är en självklarhet.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 8 hg lax, färsk eller fryst

Till koket:

  • 1 dl matättika
  • 1 msk salt
  • 2 tsk socker
  • 8 vitpepparkorn
  • 5 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad

Till gelén:

  • 1 l fiskbuljong, eventuellt av tärning
  • 2 msk gelatinpulver
  • 1 grön gurka
  • 4 små tomater
  • 1 knippa dill

Grön sås:

  • 3 dl gräddfil
  • 1 tsk salt
  • 4 msk dill, hackad
  • 4 msk gräslök
  • 4 msk kryddkrasse

Gör så här

  1. Fjälla och skölj laxen och lägg den i en stor kastrull. Häll på så mycket vatten att det knappt täcker fisken och tillsätt alla ingredienserna till koket. Sjud fisken på svag värme ca 20 min eller tills fiskköttet lagom kan lossas från ryggbenet.
  2. Ta upp laxen, dra bort skinnet och filéa fisken. Rensa bort alla ben. Dela köttet i små fina bitar och låt svalna.
  3. Skär grönsakerna i fina skivor och klyftor.
  4. Lös gelatinpulvret i 2 dl kokande fiskbuljong. Det går bra att använda fiskbuljong av tärning som ger en något klarare gelé än den man kokat fisken i. Blanda det upplösta gelatinet med resten av buljongen.
  5. Skölj en rund 2 liters sockerkaksform i kallt vatten och häll i så mycket gelé att det täcker botten med 1 cm. Ställ i kylen att halvstelna.
  6. Lägg ett lager fisk varvat med grönsaker ovanpå gelén och se till att få vackra bitar längst kanten. Häll på ytterligare lite gelé och låt halvstelna.
  7. Fyll på med resten av fisken och grönsakerna och fyll sedan formen till brädden med gelé. Ställ formen kallt ett par timmar eller till nästa dag så att aladåben får stelna helt.
  8. Doppa formen ett ögonblick i hett vatten och stjälp upp aladåben på ett fat. Garnera med salladsblad och blanda den gröna såsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept