Sushiris

Sushiris
Foto: TV4

Sushiriset får sin smak av sushivinäger som ska stänkas över riset. Den använder du även att klistra ihop sjögräsrullar med. Gör i ordning riset strax innan sushin ska ätas. Det ska inte förvaras i kyl, då försvinner vinägersmaken. Satsen kan dubbleras.

26 januari 2009
Visa mer
25

Du behöver

  • 2,5 dl sushiris (eller rundkornigt ris)
  • 5 dl vatten
  • 0,5 dl sushivinäger

Sushivinäger, 1 dl:

  • 1 dl risvinäger
  • 0,5 dl strösocker
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk sake (japanskt risvin)

Gör så här

  1. Skölj riset noga. Det gör du enklast i en vanlig sil. Häll riset i en kastrull. Ta en ny kastrull och koka upp vattnet i den. Slå det kokande vattnet över riset. Ställ kastrullen med ris och vatten på den varma plattan och låt koka upp. Koka på medelvärme i 10 minuter. Sänk värmen och låt riset puttra på svag värme i ytterligare 30 minuter. Gör sushivinäger under tiden.
  2. Sushivinäger: Häll risvinäger, strösocker, salt och sake i en kastrull. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Det blir en ganska tjock vätska. Låt svalna.
  3. Ta riset från värmen och låt det svalna 15 minuter under lock. Bred ut riset i en vid form. Stänk på 1/2 dl av sushivinägern. Rör försiktigt ner den med en träsked. Låt svalna och täck sedan över riset med en fuktig handduk.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept