Här får du tips till en något försvenskad variant av sushi. I stället för rå fisk använder vi rökt och marinerad. Vi serverar även en gräddfilssås till, smaksatt med wasabi.
Sushiris: Gör i ordning riset strax innan sushin ska ätas. Det ska inte förvaras i kyl, då försvinner vinägersmaken. Skölj riset noga. Häll det i en kastrull. Ta en ny kastrull och koka upp vattnet i den. Slå det kokande vattnet över riset. Ställ kastrullen med ris och vatten på den varma plattan och låt koka upp. Koka på medelvärme i 10 minuter. Sänk värmen och låt riset puttra på svag värme i ytterligare 30 minuter. Gör sushivinäger under tiden. Häll risvinäger, strösocker, salt och sake i en kastrull. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Det blir en ganska tjock vätska. Låt svalna. Ta riset från värmen och låt det svalna 15 minuter under lock. Bred ut riset i en vid form. Stänk på 1/2 dl av sushivinägern. Rör försiktigt ner den med en träsked. Låt svalna och täck sedan över riset med en fuktig handduk.
Sushirulllar: Lägg riset på sjögräsbladet i ett ca 1/2 cm tjockt lager. Lägg på en tunn sträng wasabi och rulla ihop. Klistra ihop skarven med lite risvinäger. Skär i rullarna på mitten med en vass kniv. Skär varje halva snett.
Laxbitar: skär laxen i munsbitar. Skär sjögräsbladet i 1/2 cm breda och 8 cm långa band. Slå sjögräsbladet om "magen" på sushin. Klistra fast på undersidan med lite risvinäger.
Rullar av hälleflundra: Skär fiskfilén i 4 smala strängar. Rulla varje bit, slå över sesamolja och soja och låt den marinera i 10 minuter. Dekorera med gräslök före servering.
Marinerade kräftstjärtar: Skala jätteräkorna och fräs dem hastigt i oljan. Låt dem kallna helt och marinera i sojan.
Wasabisås: Blanda samman gräddfil och wasabi. Förvara svalt till servering.
Lägg upp sushibitarna på 4 stora tallrikar. Dekorera med purjolöksringar och gurktärningar. Servera med soja och wasabisås.