Sushi (grundrecept)

0,5 dygn + 1 h

Gör egen sushi hemma, det är både roligt och jättegott! Här hittar du ett enkelt grundrecept på hur du kokar sushiris samt hur du blandar egen sushivinäger.

Tips! Sushivinägern håller sig i 6 månader om den förvaras kallt i en burk med lock. Beräkna 40 ml för 2 dl kokt ris.

8 september 2015
Visa mer
0,5 dygn + 1 h

Du behöver

  • 7 dl rundkornigt japanskt ris
  • 7 dl vatten
  • 1,5 dl sushivinäger

Sushivinäger (ca 3,5 dl)

  • 2 dl risvinäger
  • 135 g strösocker
  • 45 g havssalt

Gör så här

  1. Vinäger
    Blanda vinägern, sockret och saltet väl i en skål. Ställ kallt över natten, den är klar att använda när sockret och saltet har lösts sig.
  2. Riset
    Skölj riset 4–5 gånger tills vattnet nästan är klart. Sila av allt vatten och häll i en kastrull med 7 dl vatten. Låt riset svälla i vattnet i 30 min.
  3. Koka upp riset i vattnet på hög värme. När det börjar koka sänker du värmen. Sjud riset i 20 min med locket på.
  4. Ta av riset från plattan och låt det vila i 15 min. Ta inte av locket!
  5. Häll riset i en träbunke – helst en japansk "hangiri". Tillsätt vinägern och blanda väl med riset. Rör runt riset med en träsked. Kyl ner riset genom att fläkta med en solfjäder eller ett grytlock. Rör om lite till. Täck riset med en handduk tills servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept