Potatissoppa

Potatissoppa
Foto: TV4

Potatissoppa

Av: Susanne Dahl, Carina Andersson, Martin Karlsson

Från: Nyhetsmorgon

21 ingredienser

Årets bästa skolkockar lär dig laga mat som kostar under 10 kronor per portion. Här en potatissoppa med örtolja och ett härligt baconbröd.

Gör hela satsen och frys in. Bra till matlåda eller snabb middag en annan dag.

Ingredienser

portioner

Potatissoppa

  • 800 g potatis
  • 200 g gul lök
  • salt (efter smak)
  • vitpeppar, mald efter smak
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 l matlagningsgrädde

Örtolja

  • 4 cl olivolja
  • 7,5 ml persilja, finhackad
  • 7,5 ml dill, finhackad
  • 4 g purjolök
  • vitlök, fintärnad (efter smak)
  • 1 ml citronjuice färskpressad

Baconbröd

  • 5 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 5 dl vetemjöl special
  • 7,5 ml rapsolja berik
  • 4 ml salt
  • 10,5 g ljus sirap
  • 90 g bacon
  • flingsalt, att strö på brödet

Gör så här

Potatissoppan

  1. Skala löken och skiva den.
  2. Fräs sedan i en gryta i smör, tills den fått lite färg.
  3. Skala potatisen och skär den i små bitar.
  4. Rör ner potatis i grytan och låt fräsa någon minut till.
  5. Häll på grädde och rör ner vatten och buljongtärningar.
  6. Låt puttra 10-20 minuter, tills potatisen är mjuk.
  7. Smaka av med salt och peppar.

Örtolja

  1. Mixa alla ingredienserna och sila genom finmaskig sil.

Baconbröd

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smula jästen.
  3. Tillsätt salt, olja och sist vatten (37 grader).
  4. Blanda i mjölet tills det blir en slät deg.
  5. Låt degen jäsa i 30 minuter.
  6. Dela degen i två bitar, kavla ut bitarna till cirka 40x30 cm plattor.
  7. Lägg hela skivor bacon på hälften av brödet.
  8. Vik dubbel och skär 2 cm breda remsor.
  9. Vrid ändarna åt olika håll.
  10. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  11. Grädda mitt i ugnen cirka 10-15 minuter.