Ompysslad oxfilé

Ompysslad oxfilé
Foto: TV4

Ompysslad oxfilé

Av: Susanne - Uppsala

Från: Halv åtta hos mig

24 ingredienser

3h

Välmarinerad oxfilé som serveras med potatisgratäng.

Susannes vintips
Santa Carolina Baricca Selection (6242 89.-)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig.

Ingredienser

portioner
  • 500 g oxfilé, ej för tjock

Marinad 1

  • 2 msk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk strösocker

Marinad 2

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 msk kapris, avrunnen

Ljuvlig potatisgratäng

  • 12 potatisar
  • 2 dl purjolök, strimlad
  • 1 ask vitlöksost
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 förp crème fraîche
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • paprikapulver
  • grönsaksbuljongspulver
  • 1-2 dl grädde

Gör så här

Oxfilé

  1. Blanda ihop ingredienserna till marinad 1 och lägg oxfilén i en tät plastpåse och slå över marinaden, låt stå i 3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Lägg filén på galler, stick i en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 55 grader, cirka 35 minuter.
  4. Vänd filén en gång under stekningen.
  5. Svep in filén i folie och låt kallna.
  6. Blanda ihop marinad 2.
  7. När filén kallnat skivas den i ½ centimeter tunna skivor och slå över marinad 2.
  8. Ställ kallt i 4 timmar, ös köttet ett par gånger.
  9. Serveras med varm potatisgratäng och sallad.
  10. Smält osten på svag värme och rör i vitlök och kryddor och créme fraiche.
  11. Skala och skiva potatis, varva med purjolök.
  12. Häll över såsen och lite grädde.
  13. Gratinera i 200 grader i 45 minuter.

Potatisgratäng

  1. Värm ugnen på 200 grader.
  2. Smält osten på svag värme och rör i vitlök och kryddor och crème fraiche.
  3. Skala och skiva potatis, varva med purjolök.
  4. Häll över såsen och lite grädde.
  5. Gratinera i 45 minuter.