Ompysslad oxfilé

Ompysslad oxfilé
Foto: TV4

Välmarinerad oxfilé som serveras med potatisgratäng.

Susannes vintips
Santa Carolina Baricca Selection (6242 89.-)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Se fler recept från

Halv åtta hos mig.


29 augusti 2011
Visa mer
3h
4

Du behöver

  • 500 g oxfilé, ej för tjock

Marinad 1

  • 2 msk soja
  • 1 msk hoisinsås
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk socker

Marinad 2

  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 dl persilja, finhackad
  • 2 msk kapris, avrunnen

Ljuvlig potatisgratäng

  • 12 st potatisar
  • 2 dl purjolök, strimlad
  • 1 ask vitlöksost
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 burkar crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • Paprikapulver
  • grönsaksbuljongpulver
  • 1-2 dl grädde

Gör så här

  1. Oxfilé
    Blanda ihop ingredienserna till marinad 1 och lägg oxfilén i en tät plastpåse och slå över marinaden, låt stå i 3 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175 grader.
  3. Lägg filén på galler, stick i en köttermometer och stek köttet tills termometern visar 55 grader, cirka 35 minuter.
  4. Vänd filén en gång under stekningen.
  5. Svep in filén i folie och låt kallna.
  6. Blanda ihop marinad 2.
  7. När filén kallnat skivas den i ½ centimeter tunna skivor och slå över marinad 2.
  8. Ställ kallt i 4 timmar, ös köttet ett par gånger.
  9. Serveras med varm potatisgratäng och sallad.
  10. Smält osten på svag värme och rör i vitlök och kryddor och créme fraiche.
  11. Skala och skiva potatis, varva med purjolök.
  12. Häll över såsen och lite grädde.
  13. Gratinera i 200 grader i 45 minuter.
  14. Potatisgratäng
    Värm ugnen på 200 grader.
  15. Smält osten på svag värme och rör i vitlök och kryddor och crème fraiche.
  16. Skala och skiva potatis, varva med purjolök.
  17. Häll över såsen och lite grädde.
  18. Gratinera i 45 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept