Surstek på älg

Surstek på älg
Foto: TV4

Ett gammalt svenskt recept. Marinaden garanterar att köttet blir både mört och välsmakande.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1,5 kg älgstek
  • Marinad:
  • 1 l svagdricka
  • 3 msk Ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1 st gul lök, skivad
  • 10 korn svartpeppar
  • 10 korn kryddpeppar
  • 2 st lagerblad
  • 10 st enbär, krossade

Sås:

  • silad sky
  • 2 dl vispgrädde
  • 2-3 msk vetemjöl
  • rönnbärsgelé

Gör så här

  1. Lägg köttet i en bunke som inte är för stor. Blanda marinaden och slå den över. Ställ i kylen 5–7 dygn och vänd den några gånger.
  2. Torka av köttet, krydda med salt och peppar och bryn det runt om. Lägg det i en stekgryta och stek under lock 1 1/2–2 timmar. Späd efterhand med marinaden.
  3. Ta upp köttet. Sila ner skyn i en såskastrull. Späd med grädde. Koka upp och red av med mjöl utrört i vatten. Smaka av såsen med gelé.
  4. Servera eventuellt med små krutonger fyllda med kokta grönsaker.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept