Surstek från Stallmästaregården

Surstek från Stallmästaregården
Foto: TV4

Den långvariga marineringen (5-6 dagar) gör köttet extra mört, och den syrliga smaken på såsen är en fullträff. Servera tillsammans med brynta grönsaker, gelé, persiljestekta potatisar och inlagd gurka.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1,5 kg ytterlår av nöt
  • 2 msk Colmans senapspulver
  • 1 liter svagdricka
  • 2 dl rödvinsvinäger
  • 1 stor gul lök
  • 1 tsk hela kryddpepparkorn
  • 0,5 dl krossade enbär
  • 1 msk socker
  • 2 msk smör
  • 4 dl köttbuljong
  • salt och vitpeppar
  • 2 msk smör
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 2 msk vetemjöl
  • brynta grönsaker
  • Gelé
  • stekt potatis
  • Inlagd gurka

Gör så här

  1. Gnid in köttet med senapspulvret. Skala och skiva löken tunt. Blanda svagdricka, vinäger, skivad lök, kryddpepparkorn, enbär och socker till marinaden. Lägg i köttet. Förvara svalt, ca 5-6 dagar. Vänd köttet varje dag.
  2. Ta köttet ur marinaden och torka av det. Bryn smöret i en stekgryta på hög värme och bryn steken 3-4 minuter på varje sida. Sila marinaden och spä grytan med lika delar marinad och buljong. Låt steken sjuda under lock på mycket svag värme, 2-2 1/2 timme. Ta upp steken och låt den vila innan den skärs upp i tunna skivor.
  3. Sås: Koka ihop skyn tills ca 3 dl återstår. Krydda med salt och peppar. Gör en redning i en annan kastrull. Smält smöret och ta av från värmen. Rör ner mjölet och spä med den varma buljongen, lite i taget. Tillsätt grädde.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept