Caesar surf ’n’ turf

45 m
8
Caesar surf ’n’ turf
Foto: Stephanie Bjelkstam
45 m
8

Du behöver

  • 1 kg flankstek
  • 8 råa havskräftor
  • 0,25 baguette (gärna 2 dagar gammal, så att den går att skiva tunt)
  • 1 huvud romansallad
  • 1 knippe grönkål
  • olivolja
  • flingsalt och svartpeppar från kvarn
  • färsk parmesan

Caesardressing

  • 2 äggulor
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl solrosolja
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 bit färsk parmesan
  • 0,5 citron
, saft av
  • några droppar tabasco
  • flingsalt och svartpeppar från kvarn

Örtsmör

  • 2 klyftor vitlök
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka persilja
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 citroner
, skal av
  • flingsalt och svartpeppar från kvarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Caesardressing
    Vispa samman gulorna med vinäger, riven vitlök, salt och peppar.
  3. Slå i oljan i en tunn stråle under konstant vispning och tillsätt mjölken i omgångar, vartefter dressingen tjocknar.
  4. Rör i finriven parmesan (cirka 1 dl). Smaksätt med citronsaft och tabasco.
  5. Örtsmör
    Finhacka vitlök, koriander och persilja och mosa samman med smöret.
  6. Smaksätt med rivet citronskal, flingsalt och svartpeppar.
  7. Flankstek, havskräftor och sallad
    Skiva baguetten lövtunt och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med lite olivolja och salta.
  8. Rosta krutongerna gyllene i ugnen i 5–10 minuter.
  9. Klyv havskräftorna på längden, lägg dem på en plåt med snittytan uppåt och bred på örtsmöret.
  10. Skölj, torka och riv romansalladen och grönkålen och lägg upp på ett fat. Ringla över caesardressingen.
  11. Krydda köttet med lite olivolja, salt och peppar och grilla det till medium-rare. Om du hellre vill steka köttet i panna, bryn det först och låt det steka färdigt i ugnen i cirka 5 minuter, tills det får en innertemperatur på 56–58 grader (då är köttet rosa i mitten).
  12. Rosta havskräftorna i ugnen i cirka 10 minuter, tills de fått en gyllene färg.
  13. Skiva köttet och lägg ovanpå salladen tillsammans med havskräftorna. Hyvla över färsk parmesan och strö över krutongerna.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept