Sufflé på kyckling och kycklinglever med murkelsås

Sufflé på kyckling och kycklinglever med murkelsås
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sufflé på kyckling och kycklinglever med murkelsås

Av: Köket.se

Från: TV4

18 ingredienser

Till den här rätten behöver du en mixer eller matberedare. Vill du inte använda murklor går det utmärkt att ersätta dem med din favoritsvamp av annan sort.

VIKTIGT OM STENMURKLOR Svampen stenmurkla är mycket giftig och Livsmedelsverket avråder från att äta den även efter förvällning samt torkad form. I recept kan du ersätta stenmurklor med toppmurklor, som inte är giftiga utan kan tillagas och ätas utan att kokas av först.
Läs mer på Livsmedelsverket »

Ingredienser

portioner

Sufflé:

  • 1 kycklingfilé
  • 150 g kycklinglever
  • 4 äggvitor
  • 4 dl vispgrädde
  • salt
  • vitpeppar

Murkelsås:

  • 150 g smör
  • 70 g konserverade murklor
  • 1 gul lök
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,75 dl vitt vin
  • 0,75 dl kycklingbuljong
  • 2,25 dl vispgrädde
  • 3 enbär
  • salt
  • vitpeppar

Till dekoration:

  • färska örter (av någon sort)

Du behöver också:

  • 4 ugnssäkra portionsformar

Gör så här

  1. Ställ en skål på kylning. Värm ugnen till 225°. Smörj portionsformarna. Skär kycklingfilén i mindre bitar och mixa till en slät färs. Ansa kycklinglevern, torka den och skär den i små kuber. Tillsätt till kycklingfärsen och mixa med den tills allt är blandat. Häll färsen i den kylda skålen och ställ den kallt.
  2. Murkelsås: Skala och hacka löken fint. Krossa enbären. Smält hälften av smöret, tillsätt svamp och lök. Fräs tills löken är genomskinlig. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Sätt tillbaka på plattan och rör ner vin, buljong, grädde, enbär, salt och peppar. Koka upp under omrörning och låt sjuda på låg värme i 5 minuter. Rör ner resten av smöret precis före servering.
  3. Tillsätt äggvitorna till färsen, en i taget, under vispning. Tillsätt grädde, salt och peppar och vispa smeten slät. Fyll portionsformarna till 3/4 med smeten. Ställ portionsformarna i en ugnssäker form. Koka upp vatten och fyll formen med hett vatten så att vattnet når upp till hälften av formarna. Lägg över aluminiumfolie och baka i 5 minuter i ugnen. Servera genast med murkelsåsen. Dekorera med färska örter.