Stuvad kyckling med färska champinjoner

Stuvad kyckling med färska champinjoner
Foto: TV4

Vårens första kycklingar hörde förr till de mest uppskattade primörerna. Serverad med färska champinjoner är det en verklig delikatess. Nu för tiden kan vi njuta den året runt! Ris eller pasta passar bra till, liksom kokta grönsaker.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 färsk kyckling, ca 1 kg
  • 1 dl vetemjöl
  • salt och vitpeppar
  • 1 msk smör
  • 4 dl hönsbuljong
  • 1 dl vitt vin
  • 200 g färska champinjoner
  • smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 äggulor
  • 1 tsk pressad citronsaft
  • hackad persilja

Gör så här

  1. Stycka kycklingen i 8–10 bitar. Skaka dem i en plastpåse med vetemjöl, salt och peppar. Smält 1 msk smör i en tjockbottnad, rostfri gryta. Låt kycklingen fräsa utan att den tar färg. Häll på buljongen och vinet, rör om. Låt allt småputtra under lock på svag värme ca 30 minuter.
  2. Skölj och skär champinjonerna i klyftor. Låt dem puttra några minuter i smör vid sidan utan att brynas. Lyft över kycklingbitarna med hålslev till en varm serveringsform. Lägg i svampen tillsammans med kycklingen och täck med lock.
  3. Koka ihop skysåsen som är kvar i grytan tills ca 4 dl återstår. Tillsätt 1 dl grädde och låt det småputtra några minuter. Vispa ihop äggulorna med 1 dl grädde, häll blandningen under kraftig vispning ner i den heta såsen. Nu får såsen inte koka, då skär den sig. Sjud sakta på svag värme. Krydda med pressad citronsaft, salt och peppar från kvarn. Sila såsen över kycklingbitarna och svampen. Strö hackad persilja över och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept