Strutsspett med grönsaksris och madeirasås

Strutsspett med grönsaksris och madeirasås
Foto: TV4

Strutskött lämpar sig bra för grillning. Tillagningen bör dock ske på låg temperatur. Öka avståndet till den glödande kolen när köttet fått färg eller linda in det i folie. När köttets innertemperatur är 67° är det fortfarande rosa och saftigt. De grova fibrerna gör att köttet drar åt sig marinader relativt snabbt.

27 april 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g benfritt kött av struts
  • 0,5 dl neutral olja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk curry
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk sesamfrö
  • 0,5 tsk salt

Grönsaksris:

  • 3 dl ris
  • 0,5 gul lök
  • smör att steka i
  • 6 dl buljong
  • 1 liten morot
  • 0,5 purjolök
  • 80 g palsternacka
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 gul paprika

Maderirasås:

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl Madeira
  • 4 dl köttbuljong
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Spett: Pressa ner vitlöken i oljan. Krydda med paprikapulver och curry. Skär strutsköttet i kuber och lägg ner i marinaden. Låt marinera ca 1 timme. Trä köttkuberna på spetten och strö över sesamfrön. Krydda med salt. Grilla i ugnen: Sätt ugnen på 175°. Bryn spetten i smör. Efterstek i ugn ca 8 minuter eller tills köttet är genomstekt. Grilla över träkol: Låt köttet få färg på galler nära glöden. Flytta sedan upp gallret och grilla färdigt långt ifrån glöden, mellan 5 och 8 minuter. Vänd flera gånger.
  2. Grönsaksris: Hacka löken. Bryn ris och lök i lite smör i en kastrull. Tillsätt buljongen och låt koka tills riset är klart. Skär morot, purjolök och palsternacka i tärningar. Skiva paprikan. Fräs grönsakerna och rör ner dem i riset.
  3. Madeirasås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp madeira och buljong i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan. Späd redningen med vätskan, lite i taget. Rör hela tiden. Krydda med salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme utan lock i 10 minuter. Rör om då och då.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept