Stregaparfait med chokladsås

Stregaparfait med chokladsås
Foto: TV4

Parfait är bland de godaste och mest lättlagade desserter som finns. Vår parfait är smaksatt med stregalikör, men byt gärna ut den mot en egen favorit. Den här rätten är vuxengodis, eftersom alkoholen finns kvar i parfaiten.

7 april 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 vaniljstång
  • 4 äggulor
  • 1 dl florsocker
  • 4 dl vispgrädde
  • 3 msk Stregalikör
  • Chokladsås:
  • 1 dl kakao
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Till dekoration:

  • 2 färska aprikoser
  • 2 msk Stregalikör
  • röda vinbär

Gör så här

  1. Klyv vaniljstången och skrapa ut innehållet i en rostfri kastrull, lägg i äggulorna och sockret. Vispa över hett vattenbad tills massan blir vit och tjock. Tillsätt likören och smaka av. Låt kallna.
  2. Vispa grädden till hårt skum och vänd försiktigt ner i äggsme-ten. Fyll en vattensköljd form med parfaitsmeten och ställ att stelna i frysen ca 4 timmar eller över natten.
  3. Vispa ihop ingredienserna till chokladsåsen i en kastrull, koka upp och låt sakta sjuda till lagom simmighet. Skålla och skala färska aprikoser, skär dem i klyftor och lägg dem att marinera i lite likör.
  4. Stjälp upp parfaiten och lägg den på ett uppläggningsfat. Servera med chokladsåsen och dekorera med aprikoserna och de röda vinbären.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept