Storartad skånsk äppelkaka med vaniljsås

Storartad skånsk äppelkaka med vaniljsås
Foto: TV4

Storartad skånsk äppelkaka med vaniljsås

Av: Ann - Göteborg

Från: Halv åtta hos mig

10 ingredienser

1 h 15 m

Skånsk ”eblakaga” görs med kavring och är enligt Ann den godaste äppelkakan. Serveras med hemgjord vaniljsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 9-10 skivor kavring
  • 200 g smör
  • 2 msk muscovadosocker
  • 7 msk rörsocker
  • 5 äpple (t ex Ingrid Marie)

vaniljsås

  • 2 äggulor
  • 0,4 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,25 dl standardmjölk
  • 0,5 vaniljstång

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Riv eller mixa kavringen till brödsmulor
  3. Värm upp en stekpanna och lägg i 100 g smör. Stek brödsmulorna och tillsätt 2 msk muscovadosocker och 2 msk råsocker. Rör om i stekpannan och stek smulorna tills de är knapriga.
  4. Häll över smulorna i en skål och låt stå så länge.
  5. Skala, kärna ur äpplena. Dela äpplena i halvor och skär dem sedan i tunna skivor.
  6. Smörj en ugnsfast form eller små springformar och täck botten med brödsmulorna. Varva sedan äppelskivor, 5 msk råsocker och brödsmulor i lager och avsluta med ett lager brödsmulor. Täck med 100 g hyvlat smör och baka i ugnen i 20-25 min. Äpplena ska kännas mjuka.

Vaniljsås

  1. Vispa äggulorna med socker.
  2. Häll mjölken och 1 dl grädde i en kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur de små vaniljkornen. Lägg kornen och vaniljstång i kastrullen och koka upp.
  3. Ta cirka 1 dl av mjölkblandningen och häll ner i äggblandningen, vispa.
  4. Häll sedan äggblandningen i kastrullen och låt såsen sjuda tills den tjocknat. Såsen får INTE koka! Ta upp vaniljstången.
  5. Vispa sedan resten av vispgrädden (1 dl).
  6. Låt såsen kallna och tillsätt grädden i såsen. Rör om försiktigt.