Stora räkor på spett med saffransris

Stora räkor på spett med saffransris
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stora räkor på spett med saffransris

Av: Köket.se

Från: TV4

13 ingredienser

Räkorna behöver marinera i två timmar, så planera matlagningen noga. Ett sätt är att förbereda spetten, såsen och riset och sedan grilla spetten i sista stund.

I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av stora tropiska räkor orsakar. Läs mer här »

Ingredienser

portioner
  • 16 jätteräkor
  • 1 citron, pressad
  • 0,5 dl matolja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk malen svartpeppar
  • 4 port ris
  • 0,5 g saffran [1 förp]
  • 3 dl fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl vispgrädde
  • citron, skivor
  • 1 grön paprika
  • träspett som legat i vatten ca 10 minuter

Gör så här

  1. Skala räkorna. Blanda citronsaft, matolja, salt och peppar i en bunke, lägg ner räkorna och låt dem marinera ett par timmar. Trä upp räkorna på spetten med en liten citronskiva mellan varje räka.
  2. Koka 4 portioner ris enligt anvisningen på paketet, med saffran blandat i kokvattnet. Tärna paprikan fint och blanda ner i riset.
  3. Koka ihop fiskbuljong med vin till hälften. Häll i grädde och koka ihop till såskonsistens, smaka av med citron, salt och peppar från kvarn. Hetta upp en grillpanna eller grill och grilla spetten ca 3 minuter på varje sida, beroende på räkornas storlek.