Grönmögelglass med honungsrostade nötter, romkokta russin och pepparkaka

1 h plus tid i glassmaskin.
4
Jul

Grönmögelost och pepparkakor är en riktigt god kombination. Testa en ny variant, där glass smaksätts av osten och honungsrostade nötter.

1 januari 2014
Visa mer
1 h plus tid i glassmaskin.
4

Du behöver

Honungsrostade nötter

  • 200 g blandade nötter, t.ex. macadamia, mandlar, valnötter
  • 0,5 dl flytande honung

Grönmögelglass

  • 7,5 dl mjölk
  • 2,5 dl yoghurt
  • 250 g socker
  • 2 gelatinblad
  • 50 g honung
  • 350 g grönmögelost
  • honungsrostade nötter

Romkokta russin

  • 0,5 dl socker
  • 2 dl mörk rom
  • 1 vaniljstång
  • 3 dl russin

Till servering

  • 4 pepparkakor

Gör så här

  1. Honungsrostade nötter
    Värm ugnen till 170 grader.

  2. Lägg nötterna på en plåt och häll honung över, vänd runt så att alla nötterna blir täckta med honung. Använd gärna ett bakplåtspapper så blir det lättare att diska plåten sen.
  3. Rosta nötterna i ugnen tills de är helt torra. Ca 15 minuter.
  4. Grönmögelglass
    Blötlägg gelatinbladen.
  5. Koka upp mjölk, socker och honung.
  6. Smält ner gelatinblad och osten i mjölkkoket.
  7. Blada i yoghurt och mixa slät med stavmixer om så krävs.
  8. Kör i glassmaskin.
  9. Hacka nötterna och vänd ner i glassen.
  10. Romkokta russin
    Koka sockret till en karamell.
  11. Tillsätt rom och vaniljstång. Låt sockret smälta igen.
  12. Tillsätt russinen och koka en minut och ställ sida åt sidan.
  13. Till servering
    Hacka pepparkakorna till ett fint smul och fördela på fyra tallrikar.
  14. Lägg ett ”ägg” av glassen på smulet och toppa rätten med romkokta russin.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept