Stollen

Stollen
Foto: TV4
Jul

Baka gärna stollarna en månad före jul, smaken blir då fulländad. Frukten ska marinera ett dygn innan degen sätts. Stollarna kan, inlindade i plastfolie eller i en plastpåse, förvaras lång tid i kylskåp.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 1,25 dl mjölk
  • 50 g strösocker
  • 25 g jäst (1/2 paket)
  • 400 g mjöl
  • 200 g smör
  • en knivsudd salt
  • 0,5 ägg
  • 150 g mjöl
  • 150 g russin
  • 125 g apelsinskal
  • 1 dl rom
  • rasp från 2 citroner

Gör så här

  1. Skölj russinen, låt dem rinna av och tillsammans med den övriga frukten ligga i rom minst 1 dygn.
  2. Arbeta samman mjölk, strösocker, jäst, mjöl, smör och salt till en smidig deg och låt den jäsa i 1 timme. Blanda samman ägg, vetemjöl, russin, citronrasp och apelsinskal i en bunke. Arbeta ihop fruktblandningen med den jästa degen, försiktigt så att den inte missfärgas. Dela degen i 2 längder och låt dem vila 10–15 minuter. Platta ut längderna något och kavla mot mitten så att en ås bildas. Vik ihop dem och placera dem på en plåt. Låt jäsa i ytterligare 10 minuter.
  3. Grädda stollarna i 180° i 40 minuter. Efter gräddningen ska de penslas med smält smör och överströs med strösocker innan de kallnat. Kyl därefter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept