Smördegsbakelse med bärsallad

4

Du behöver

B ä r s a l l a d:

  • 6 dl blandade bär, jordgubbar, hallon, urkärnade körsbär
  • 2 dl outspädd fläderblomssaft
  • 1–2 msk rom eller portvin

S m ö r d e g s b a k e l s e r :

  • 1 förpackning kyld smördeg, 275 g
  • mjölk till pensling
  • florsocker

F y l l n i n g:

  • 2 dl mellangrädde
  • 1 vaniljstång
  • 3 äggulor
  • 2 msk socker
  • 0,5 dl vispgrädde, vispad till skum

Gör så här

  1. Töm bären i en skål. Häll på saft och rom. Låt stå och dra 1 – 2 timmar.
  2. Sätt ugnen på 225°. Låt den bli varm. Rulla ut smördegen. Tag med runt mått ut 8 kakor ca 8 cm i diameter. Lägg ihop dem två och två. Pensla med mjölken. Grädda på bakpappersklädd plåt mitt i ugnen 10 – 12 min. Tag ut kakorna.
  3. Höj ugnsvärmen till 250°.
  4. Dofta florsocker över kakorna. Sätt in plåten i ugnen. Glasera kakorna 1 – 2 minuter. Passa noga. Det går snabbt. Låt kakorna svalna på galler.
  5. Dela vaniljstången. Skrapa ner fröna i mellangrädden. Lägg i barken. Koka upp grädde. Drag kastrullen åt sidan. Låt stå 10 minuter. Tag upp vaniljbarken.
  6. Rör gulor och socker. Vispa ner vaniljgrädden. Sjud upp blandningen. Vispa hela tiden. Kyl såsen. Rör ner den vispade grädden.
  7. Dela kakorna i botten och lock. Fördela vaniljkrämen på bottnarna. Lägg på locken. Servera kakorna med bärsalladen.
  8. Bjud med en kopp African Tunda!
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept