Stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, pommes paille och rökt brynt smör

Stekta pilgrimsmusslor med tryfferad äggröra, pommes paille och rökt brynt smör
Foto: Martin Botvidsson
Från Nyhetsmorgon

Lyxig äggröra med tryffel som serveras med friterad mandelpotatis och stekta pilgrimsmusslor.

Maya Samuelssons dryckestips: 

Vit Bordeaux till pilgrimsmussla, Château de Rochemorin Blanc 2012, Nr 4128, Frankrike, Bordeaux, Pessac-Léognan

Vit Bourgogne till pilgrimsmussla, Mâcon Charnay Les Clos Saint-Pierres 2015, Nr 95350, Frankrike, Bourgogn, Mâcon-Charnay



Recept ur boken The Flying Elk - gastropub by Björn Frantzén

21 oktober 2016
Visa mer
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
4

Du behöver

Pilgrimsmusslor

  • 4 pilgrimsmusslor, stora
  • 1 msk smör

Äggröra

  • 4 äggulor
  • 1 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk crème fraiche
  • 1 tsk hackad tryffel
  • 0,5 tsk tryffelolja

Pommes Paille

  • 200 g mandelpotatis
  • frityrolja
  • Garnityr
  • 2 msk gräslök, hackad
  • 10 g tryffel, tunt hyvlad

Smör

  • 50 g brynt smör
  • 50 g soja
  • 10 g citronsaft

Gör så här

  1. Pilgrimsmusslor
    Krydda musslorna med salt och stek dem i en väldigt het panna tills de får bra färg, ca 1 minut per sida
  2. Äggröra
    Koka upp mjölk och grädde. Tillsätt äggen och sjud försiktigt under omrörning tills äggröran tjocknar. Tillsätt crème fraiche, salt och tryffelolja. Smaka av med citronsaft.
  3. Pommes Paille
    Skär potatisen i tunna strimlor. Spola den i kallt vatten så att man får ur stärkelsen. Torka potatisen torr. Fritera frasig på 160 grader tills den får bra färg. Låt rinna av på papper. Krydda med salt.
  4. Smör
    Rök smöret med en rökpistol, smöret bör vara ljummet. Blanda med övriga ingredienser.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept