Stekt torsk med pressad potatis

Stekt torsk med pressad potatis
Foto: TV4

Här har vi valt att snabbgrava torsken innan den steks. Det gör den både fastare och saftigare. Välj en fin bit från en stor torsk.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g torskfilé
  • 0,5 dl salt
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 0,5 dl socker
  • 1,5 dl hackad dill
  • smör att steka i
  • Skysås:
  • 4 dl mörk buljong (från koncentrerad fond)
  • 1 st gul lök, skivad
  • 0,5 st morot, skivad
  • 0,5 msk socker
  • 2 kvistar timjan
  • 3 st lagerblad
  • 0,5 msk hel vitpeppar
  • 0,5 msk hel kryddpeppar
  • vitvinsvinäger
  • salt
  • ev maizenamjöl

Till servering:

  • pressad potatis
  • 1 knippe grön sparris
  • 2 st stora morötter

Gör så här

  1. Börja med att snabbgrava torsken. Blanda salt, peppar, socker och dill. Dela fisken i 4 bitar och klappa in dem med bladningen. Spraya vatten (från en blomspruta) över fisken. Täck och låt den stå svalt i 1 timme.
  2. Koka under tiden skysåsen. Koka ihop buljongen med lök, morot, socker och timjan tills ⅓ återstår. Kör lagerblad och pepparkorn i mixer. Smaka av såsen med kryddblandningen, salt och en aning vinäger. Sila skyn slät. Red eventuellt av den med lite maizenamjöl utrört i vatten.
  3. Ansa sparrisen, skala och skär morötterna i långa strimlor. Koka dem knappt mjuka i lättsaltat vatten. Låt ånga av.
  4. Borsta av täcket på fisken och stek den i panna i lite smör. Servera med skysås, grönsaker och pressad potatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept