Stekt strömming med potatismos

Stekt strömming med potatismos
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stekt strömming med potatismos

15 ingredienser

En klassiker bland husmanskost. Alltid lika gott och alltid lika uppskattat! Gör gärna en stor sats och lägg i det som eventuellt blir över till ättiksströmming.

Ingredienser

portioner
  • 30 strömmingsflundror (klippta)
  • 3 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 0,5 dl dijonsenap
  • 0,5 dl svensk senap
  • salt
  • peppar
  • 1 dl rågmjöl
  • 1 dl veteströ

Potatismos:

  • 800 g mjölig potatis
  • 4 dl mjölk
  • 100 g smör
  • salt
  • peppar
  • muskot

Gör så här

  1. Tvätta strömmingen i kallt vatten och klipp bort eventuella fenor.
  2. Vispa samman senap, ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar.
  3. Lägg ner de väl avrunna strömmingarna och låt dem marinera i mjölkblandningen i minst en timme.
  4. Koka under tiden potatisen i lättsaltat vatten.
  5. Mosa potatisen med en potatisstöt och blanda i smör, mjölk, muskot, salt och peppar. Rör eller vispa slätt.
  6. Lägg ihop flundrorna med en persiljekvist emellan och vänd dem i blandningen av rågmjöl och ströbröd. Stek sen i smör 2-3 minuter på varje sida.
  7. Servera strömmingen tillsammans potatismoset och eventuellt med lite skysås.