Stekt strömming med persiljesmör

Stekt strömming med persiljesmör
Foto: TV4

Bland det godaste som finns i den genuint svenska receptskatten är strömmingsflundror. De här steks fyllda med hackade kryddörter. Potatismoset är ett måste, och gärna också grovt knäckebröd till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 600 g strömmingsfiléer
  • 3 tsk salt
  • 1 dl rågmjöl
  • 3 dl hackad persilja, dill och gräslök
  • smör till stekning
  • Persiljesmör:
  • 1 dl hackad persilja
  • 4 msk mjukt smör
  • Potatismos:
  • 8 potatisar
  • 2 dl varm mjölk
  • 2 msk smör
  • salt och malen vitpeppar
  • ev riven muskotnöt

Gör så här

  1. Persiljesmör: Blanda persiljan och smöret och ställ det kallt till servering.
  2. Hacka dill och persilja fint och skär gräslöken smått. Strö rågmjöl och salt på ett smörpapper. Lägg hälften av strömmingarna med skinnsidan uppåt, fördela kryddörterna och lägg de andra filéerna ovanpå med skinnsidan uppåt. Vänd flundrorna i paneringsmjölet och stek dem i smör på medelvärme på båda sidor tills de är gyllenbruna.
  3. Potatismos: Skala och koka potatisarna mjuka. Värm mjölken. Mosa eller pressa potatisarna och blanda i den varma mjölken och smöret. Krydda med salt, nymalen vitpeppar och eventuellt lite riven muskotnöt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept