Stekt strömming med äppel- och potatissallad

4 stora portioner
4 stora portioner

Du behöver

Strömming

  • 500 g strömmingsfiléer
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk grovkornig senap
  • 1 msk Colemans senapspulver
  • 1 tsk salt
  • grovt rågmjöl
  • smör

Äppel- och potatissallad

  • 500 g småpotatis, kokt och kall
  • 2 vackra äpplen
  • 0,5 dl majonnäs
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk kapris
  • 1 msk dijonsenap
  • flingsalt
  • svartpeppar från kvarn
  • 0,5 klyfta vitlök, riven
  • 0,5 knippe gräslök

Servering

  • dill
  • pepparrot
  • citron

Gör så här

  1. Vispa samman ägg, grädde, senap, senapspulver och salt till lätt fluffig smet. Klipp bort ryggfenan på strömmingsfiléerna och vänd varsamt ned filéerna i äggsmeten. Låt stå i kylen över natten.
  2. Blanda samman skivad potatis och tärnat äpple med övriga ingredienser till potatissalladen. Strö över lite finhackad gräslök och glädjen är klar. Givet ska ni smaka av med salt och peppar så att ni verkligen är nöjda. Låt stå i rumstemperatur medans ni jobbar klart strömmingen.
  3. Häll upp mjöl och lite salt på ett stort fat. Lyft ur filéerna ur marinaden, skaka av dem lätt och vänd dem i mjölet. Hetta upp rikligt med smör i en stekpanna och invänta tystnaden. Stek filéerna sedan varsamt i det heta smöret tills de fått vacker krisp och gyllene färg.
  4. Serveras på smörat rågbröd med äppel- och potatissalladen. Toppa gärna med lite dill och färskriven pepparrot och några droppar citronsaft.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept