Stekt ris med ärter

Stekt ris med ärter
Foto: TV4

Doft av kryddnejlika och kanel i maträtterna är typisk för södra Indien. Riset passar bra att servera till kött, quorn eller sojakött.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4,5 dl basmatiris
  • 3 liter vatten
  • 4 msk matolja
  • 1,5 tsk hel spiskummin
  • 1 gul lök, skalad och finhackad
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 krm malen kryddnejlika
  • 2 krm malen kanel
  • 1 krm malen svartpeppar
  • 2-3 hackade grön spansk peppar
  • 350 g djupfrysta gröna ärter
  • 1,5 tsk salt

Gör så här

  1. Skölj riset, lägg det i blöt 20 minuter i rikligt med vatten och låt det rinna av. Koka upp 3 liter vatten och håll det kokande. Skala och hacka löken. Skala vitlöken. Skala och riv ingefäran. Värm oljan till medelvärme. Om oljan sisslar när man släpper ner ett kryddfrö är den lagom varm. Häll i spiskumminfröna och fräs dem 5-10 sekunder, tills de tystnar.
  2. Tillsätt löken och fräs under omrörning. Pressa ner vitlöken. Lägg i lagerblad och ingefära och fräs ett par minuter. Lägg i kryddnejlika, kanel, peppar och chili och fräs 15-20 sekunder. Tillsätt ärterna. Sänk värmen, rör om och låt allt puttra 4-5 minuter. Häll riset i det kokande vattnet, rör om så att inget fastnar. Koka upp och låt koka våldsamt utan lock 5 minuter. Häll i durkslag och skaka bort mesta möjliga vatten.
  3. Lägg riset i kastrullen med ärterna och blanda försiktigt. Krydda med salt. Sänk värmen till lägsta möjliga och låt allt ånga under lock 10 minuter. Dra kastrullen från värmen och låt den stå ytterligare 5-10 minuter med locket på. Fluffa upp riset med en gaffel innan det serveras.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept