Stekt lax med rostad pestopotatis

ca 35 m
4
Stekt lax med rostad pestopotatis
Foto: TV4
ca 35 m
4

Du behöver

Pesto

  • 70 g ruccola (spara några blad för dekoration)
  • ca 0,5 dl färskriven parmesanost
  • 25 g pinjenötter
  • 0,75 dl olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1 kg potatis
  • olivolja

Lax

  • ca 600 g färsk lax, i fyra skinn- och benfria skivor
  • 2 msk smör
  • ca 1 msk olivolja
  • 1 citron, rivet skal och saft
  • salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Pesto
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg alla ingredienser till peston utom oljan, salt och peppar i en matberedare eller använd stavmixer. Mixa alltsammans och tillsätt olivoljan droppvis under tiden som peston blandas till en jämn röra. Smaka av med salt och peppar.
  3. Potatis
    Skölj potatisen väl och skär den i klyftor. Lägg klyftorna i en smord ugnsäker form eller långpanna. Vänd runt peston i formen så att den fördelar sig jämnt på potatisen. Sätt in ugnen och stek klyftorna i ca 25 minuter eller tills de är mjuka. Ta ut och smaka av med salt.
  4. Lax
    Hetta upp smöret i en stekpanna. För att få en fin stekyta lägg i laxskivorna och stek dem på hög värme, med skinnsidan nedåt, i ett par minuter. Salta, peppra och ös fisken med smöret under stektiden. Sänk värmen och tillsätt olivolja och citronsaft (1 msk). Stek skivorna ca 4 minuter på varje sida (tillagningstid beräknas efter fiskens tjocklek). Strö över citronriv.
  5. Dekorera portionerna med några ruccolablad och servera genast med nyrostad pestopotatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept