Stekt kalvkotlett med rödvinsky

Stekt kalvkotlett med rödvinsky
Foto: TV4

Slå på stort och bjud på kalvkotletter. Visst går det att servera gräddsås och pressgurka till, som traditionen bjuder, men en rödvinssky och frästa grönsaker är heller inte så dumt. Servera med kokt ris.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 kalvkotletter
  • salt och malen vitpeppar
  • smör att steka i
  • Skysås:
  • 1 schalottenlök
  • 2 msk smör
  • 2,5 dl rött vin
  • 2,5 dl köttbuljong
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk kinesisk soja
  • salt och malen vitpeppar

Till servering:

  • 1 grön paprika
  • 2 tomater
  • 3 steklökar
  • 2 msk mjöl (till rad 7)

Gör så här

  1. Ansa paprikan och skär den i strimlor. Skär tomaterna i klyftor och skala steklökarna. Förväll lökarna i lättsaltat vatten och ta upp dem.
  2. Skysås: Finhacka schalottenlöken. Smält smöret i en kastrull och fräs schalottenlöken i smöret utan att den tar färg. Ta av från värmen och rör ner mjölet. Koka upp buljong och vin i en annan kastrull. Ställ tillbaka den första kastrullen på plattan och spä redningen med vätskan, lite i taget och under ständig omrörning. Krydda med tomatpuré, soja, salt och peppar och låt såsen puttra på svag värme utan lock i 5 minuter, rör om då och då. Sila såsen före servering.
  3. Krydda kotletterna med salt och peppar och stek dem i smör i ca 3 min per sida, låt steklökarna steka med de sista minuterna. Ta upp kotletterna, lägg i paprika och tomater och låt dem fräsa med löken en kort stund. Servera grönsakerna med kotletterna och såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept