Stekt inlagd ättiksströmming

Stekt inlagd ättiksströmming
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Stekt inlagd ättiksströmming

12 ingredienser

Ta stekt strömming till middag en dag, stek extra många och lägg in de som blir över i ättikslag. Det är både vackert och gott med ättikströmming på julbordet.

Ingredienser

portioner
  • 1 kg färsk strömming
  • 1 dl grovt rågmjöl eller ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 4 dl vatten
  • 0,5 dl ättiksprit 12 %
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 tsk kryddpepparkorn
  • 0,5 lagerblad
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 rödlök, skivad
  • 1 bit morot, strimlad
  • 1 msk dill, hackad

Gör så här

  1. Rensa och skölj strömmingen. Blanda rågmjöl eller ströbröd med salt och vänd strömmingarna i blandningen. Stek dem ljusbruna i smör och lägg dem därefter i en skål eller bunke.
  2. Blanda vatten, ättiksprit, socker, peppar och lagerblad till lagen och häll den över strömmingarna. Låt stå och dra i kylskåp i 1 dygn.
  3. Lägg upp strömmingarna på ett djupt fat, häll marinaden över och garnera med skivad rödlök, strimlad morot och hackad dill.