Stekt hästfilé med pepparsås och het mangosallad

Stekt hästfilé med pepparsås och het mangosallad
Foto: TV4

Stekt hästfilé med pepparsås och het mangosallad

Av: Mattias - Köping

Från: Halv åtta hos mig

37 ingredienser

50 m

Vitlöksstekt hästfilé med gräddig pepparsås och mangosallad med sting. Serveras med ugnsrostad potatis, morötter och polkabetor.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Mangosallad

  • 1 färsk mango, skuren i små bitar
  • 2 tomater, urkärnade, skurna i små bitar
  • 3 salladslökar, skurna i små bitar
  • 1 röd chilifrukt, urkärnad och finstrimlad
  • 1 limefrukt, saften
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald

Ugnsrostade tillbehör

  • 500 g Cheriepotatis, skurna i små klyftor
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk citron, saft
  • 0,5 tsk honung, flytande
  • 2 krm torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 krm salt
  • 4 morötter, skurna i bitar
  • 3 polkabetor, skalade och skurna i skivor
  • 0,5 tsk flingsalt

Pepparsås

  • 2 msk smör
  • 2 schalottenlökar, finhackade
  • 1 tsk svartpepparkorn, finkrossade
  • 1 tsk grönpepparkorn, finkrossade
  • 0,5 tsk rosépepparkorn, finkrossade
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk vetemjöl
  • 2,5 dl kalvfond, utspädd från koncentrat
  • 1 tsk strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl rött vin
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk japansk soja
  • 1 krm salt

Kött

  • 800 g hästfilé, i bitar (à 200 g)
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 2 tsk flingsalt
  • 2 msk smör
  • 1 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök

Gör så här

Mangosallad

  1. Blanda mango, tomat, salladslök och röd chili i en skål. Pressa över limesaften och smaka av med salt och peppar. Rör försiktigt om så att salladen blir ordentligt blandad. Låt gärna mangosalladen stå i kylen innan servering.

Ugnsrostade tillbehör

  1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft. Lägg potatisklyftorna i en ugnsfast form. Ringla över olivolja, citronsaft och flytande honung. Strö därefter över timjan samt salt och peppar och blanda om ordentligt.
  2. Sätt in formen i nedre delen av ugnen i ca 10 min (rör om i formen efter 5 minuter).
  3. Tag ur formen ur ugnen och tillsätt morotsstavar och polkabetor. Blanda försiktigt grönsakerna med potatisklyftorna. Sätt tillbaka formen i nedre delen av ugnen i ca 15-20 min (rör om i formen ett par gånger under tillagningen). Strö över lite flingsalt vid servering.

Pepparsås

  1. Värm smöret i en stekpanna och fräs löken någon minut under omrörning utan att den tar färg. Tillsätt samtliga pepparsorter och tomatpuré och stek ytterligare någon minut.
  2. Pudra över vetemjölet och rör ihop. Häll på kalvfonden och koka upp, se till att såsen blir klumpfri. Tillsätt socker, vispgrädde, rött vin, dijonsenap och soja. Låt såsen koka på svag värme utan lock i ca 10 min. Smaka av och tillsätt eventuellt lite salt vid behov.

Kött

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Bind eventuellt köttet med ett steksnöre för att få en fin form på köttbitarna. Krydda köttet runt om med svartpeppar och salt. Hetta upp en stekpanna och tillsätt smör och olivolja. Pressa försiktigt sönder vitlöksklyftorna med sidan på t.ex. en kniv och lägg dem i stekpannan. Stek köttet hastigt runt om tills det får fin färg.
  2. Sätt in en köttermometer i en av köttbitarna och ställ in stekpannan med köttet i nedre delen av ugnen. Ta ur köttet när termometern visar 56 grader (medium-medium rare).
  3. Låt gärna köttet vila en stund innan servering. Servera därefter köttet med pepparsåsen, mangosalladen och de ugnsrostade tillbehören.