Stekt gnocchi med murklor, förlorat ägg, sparris och vårtryffel

Stekt gnocchi med murklor, förlorat ägg, sparris och vårtryffel
Foto: TV4

Stekt gnocchi med murklor, förlorat ägg, sparris och vårtryffel

Av: Karl Ljung

Från: Nyhetsmorgon

33 ingredienser

Hemgjord gnocchi med smak av vår.

Tips! Vissa gör gnocchi utan ägg eller man kan ha farina tipo 00 (italiensk vetemjöl 00) det finns att köpa i Sverige, eller blanda båda mjölsorterna.

Ingredienser

Toppmurklor

  • 12 toppmurklor
  • smör
  • salt
  • peppar

Förlorat ägg

  • 4 ägg
  • 2 msk ättika

Nässlor

  • 50 g nässlor

Nässelolja

  • 50 g nässlor
  • 1,5 dl rapsolja
  • salt
  • peppar

Nässelkräm

  • 3 msk nässlor, hackade
  • 1 dl crème fraîche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk honung, flytande
  • salt
  • peppar

Vit sparris

  • 12 vita sparrisar
  • 1,5 l vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk salt

Grön sparris

  • grön sparris

Krutonger

  • 2 dl surdegsbröd, smulat
  • 1 dl olivolja
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • peppar

Gnocchi

  • 600 g potatis mjölig, helst 3-6 månader gamla (har mindre stärkelse och vatten)
  • 200-250 g durumvetemjöl
  • 1 ägg
  • salt
  • smör, till stekning

Servering

  • tryffel

Gör så här

Toppmurklor

  1. Dela på mitten och förväll 4 ggr i kokande vatten minst 3 min åt gången. Vid servering stek dem lätt med smör och lite finhackad schalottenlök. Salta och peppra.

Förlorat ägg

  1. Kläck äggen i en skål, tillsätt lite ättika.
  2. Koka upp vatten med ättika i. Skapa en virvel i vattnet och släpp försiktigt i äggen, rör försiktigt runt.
  3. Lyft upp äggen efter ca 2-3 min och lägg på en tallrik med lite vatten. Värm försiktigt innan servering om de svalnat av.

Torkade nässlor

  1. Torka nässlorna i ugnen på 70 grader tills helt torra, smula sönder över rätten vid servering.

Nässelolja

  1. Värm rapsolja till 60 grader och mixa länge med nässlorna, smaksätt med salt och peppar.

Nässelkräm

  1. Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.

Vit sparris

  1. Skala noga, allt tjockt skall måste bort. Inkokningslagen består av vatten, socker och salt. Koka sparrisen i lagen i ca 3-5 min beroende på tjocklek. Låt den svalna i lagen efter koket. Dela upp i bitar och värm i lite av inkokningslagen vid servering.

Grön sparris

  1. Hyvla och lägg i iskallt vatten.

Krutonger

  1. Smula surdegsbröd och stek i olivolja med en timjankvist. Låt rinna av på papper och smaksätt med salt och peppar.

Gnocchi

  1. Potatis ska läggas i kallt vatten och koka tills den är färdig (tandpetare ska igenom utan motstånd)
  2. Sila av och låt kallna lite, skala och kör dem i potatispress över mjölet med en nypa salt. Häll i ett lätt vispad ägg och arbeta samman till en jämn fast deg
  3. Gör långa (korvar) av degen och skär upp i 2 cm långa bitar. Koka i saltat vatten tills de flyter upp ca 3 min, kyl av i isvatten. Stek i smör innan servering.

Tryfflel

  1. Rives försiktigt över vid servering