Stekt gnocchi med murklor, förlorat ägg, sparris och vårtryffel

Stekt gnocchi med murklor, förlorat ägg, sparris och vårtryffel
Foto: TV4
Från Nyhetsmorgon

Hemgjord gnocchi med smak av vår.

Tips! Vissa gör gnocchi utan ägg eller man kan ha farina tipo 00 (italiensk vetemjöl 00) det finns att köpa i Sverige, eller blanda båda mjölsorterna.

15 april 2016
Visa mer

Du behöver

Toppmurklor

  • 12 toppmurklor
  • smör
  • salt och peppar

Förlorat ägg

  • 4 ägg
  • 2 msk ättika

Nässlor

  • 50 g nässlor

Nässelolja

  • 50 g nässlor
  • 1,5 dl rapsolja
  • salt och peppar

Nässelkräm

  • 3 msk nässlor, hackade
  • 1 dl crème fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 tsk flytande honung
  • salt och peppar

Vit sparris

  • 12 vita sparrisar
  • 1,5 lit vatten
  • 1 dl socker
  • 2 msk salt

Grön sparris

  • grön sparris

Krutonger

  • 2 dl smulat surdegsbröd
  • 1 dl olivolja
  • 1 kvist timjan
  • salt och peppar

Gnocchi

  • 600 g mjölig potatis, helst 3-6 månader gamla (har mindre stärkelse och vatten)
  • 200-250 g durumvetemjöl
  • 1 helt ägg
  • salt
  • smör, till stekning

Servering

  • tryffel

Gör så här

  1. Toppmurklor
    Dela på mitten och förväll 4 ggr i kokande vatten minst 3 min åt gången. Vid servering stek dem lätt med smör och lite finhackad schalottenlök. Salta och peppra.
  2. Förlorat ägg
    Kläck äggen i en skål, tillsätt lite ättika.
  3. Koka upp vatten med ättika i. Skapa en virvel i vattnet och släpp försiktigt i äggen, rör försiktigt runt.
  4. Lyft upp äggen efter ca 2-3 min och lägg på en tallrik med lite vatten. Värm försiktigt innan servering om de svalnat av.
  5. Torkade nässlor
    Torka nässlorna i ugnen på 70 grader tills helt torra, smula sönder över rätten vid servering.
  6. Nässelolja
    Värm rapsolja till 60 grader och mixa länge med nässlorna, smaksätt med salt och peppar.
  7. Nässelkräm
    Blanda ihop och smaka av med salt och peppar.
  8. Vit sparris
    Skala noga, allt tjockt skall måste bort. Inkokningslagen består av vatten, socker och salt. Koka sparrisen i lagen i ca 3-5 min beroende på tjocklek. Låt den svalna i lagen efter koket. Dela upp i bitar och värm i lite av inkokningslagen vid servering.
  9. Grön sparris
    Hyvla och lägg i iskallt vatten.
  10. Krutonger
    Smula surdegsbröd och stek i olivolja med en timjankvist. Låt rinna av på papper och smaksätt med salt och peppar.
  11. Gnocchi
    Potatis ska läggas i kallt vatten och koka tills den är färdig (tandpetare ska igenom utan motstånd)
  12. Sila av och låt kallna lite, skala och kör dem i potatispress över mjölet med en nypa salt. Häll i ett lätt vispad ägg och arbeta samman till en jämn fast deg
  13. Gör långa (korvar) av degen och skär upp i 2 cm långa bitar. Koka i saltat vatten tills de flyter upp ca 3 min, kyl av i isvatten. Stek i smör innan servering.
  14. Tryfflel
    Rives försiktigt över vid servering
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept