Stekt gås

Stekt gås
Foto: TV4

Gåsen kan serveras med stekt potatis och rödkål eller äppelmos som en varmrätt. Stekt gås kan även serveras kall på julbordet tillsammans med Waldorfsallad.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 1 gås (ca 4-5 kg)
  • 0,5 citron
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1 tsk potatismjöl+ lite vatten
  • salt och malen vitpeppar
  • Fyllning:
  • 200 g urkärnade katrinplommon
  • 4 äpplen

Du behöver också:

  • bindgarn

Till servering:

  • stekt potatis
  • rödkål
  • äppelmos

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Befria gåsen från allt löst fett och dra ur senorna ur låren med en plattång. Gnid den in- och utvändigt med citron och krydda med salt och peppar. Skär äpplena till fyllningen i 4 cm stora bitar. Fyll gåsen med äpplen och katrinplommon. Sy ihop fågeln med bindgarn, vid både halsen och gumpen.
  2. Lägg gåsen med ena lårsidan upp på ett galler i en långpanna, häll i 3 dl vatten. Ställ in i ugnen och stek fågeln i 30–40 minuter per lårsida och därefter med bröstet upp. Beräkna 2–2 1/2 timmes totalt. Ös med det fett som bildas i pannan. Häll av skyn mot slutet av stektiden, spar den och ersätt med någon dl buljong. Ös bröstet med detta och låt ugnsluckan stå på glänt de sista 20 minuterna så blir skinnet extra knaprigt. Sila stekskyn och skumma av fettet.
  3. Ta ur fyllningen ur gåsen och lägg den i en kastrull. Tillsätt 5 dl av buljongen och koka upp. Rör ut potatismjölet i lite vatten och red såsen med blandningen. Låt sjuda en kort stund och sila. Hetta upp gåsflottet i en separat kastrull. Skär upp gåsen i tunna skivor och slå lite gåsflott över före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept