Stekt fasanbröst med rödkål

Stekt fasanbröst med rödkål
Foto: TV4

Klassisk gammal finmat. När du har turen att komma över fasan är detta en underbart recept. Det är ganska mycket pyssel, så ta god tid på dig!

9 juni 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 2 st fasaner
  • 0,5 tsk salt
  • 1-2 krm peppar, nymald
  • 1-2 msk smör

Portvinssås:

  • 1+4 msk smör
  • 0,5 st gul lök
  • 1 liten bit morot
  • låren från 2 fasaner
  • 10 korn vitpeppar
  • 3 st enbär, krossade
  • 2,5 dl rött portvin
  • 2 dl vatten
  • 3 msk kalvfond, koncentrerad (Bong)
  • 1 msk kinesisk soja
  • Garnityr:
  • 20 st aprikoser, torkade
  • 1 burk vattenkastanjer, 227g
  • 1 burk rödkål

Gör så här

  1. Skär ut de båda bröstfiléerna på varje fasan. Gör ett snitt på varje sida om bröstbenet och skär ner genom vingleden tills bröstfilén är loss. Skär även loss låren och hacka dem i mindre bitar till såsen.
  2. Portvinssåsen: Låt aprikoserna till garnityret ligga och dra i 2 1/2 dl portvin 1–2 tim, gärna längre. Hacka lök och morot i fina tärningar. Bryn fasanlåren i ca 1 msk smör och låt grönsaker och kryddor fräsa med på slutet.
  3. Späd med portvin från aprikoserna, vatten, kalvfond och soja. Koka sakta utan lock ca 20 min tills 2 dl återstår. Sila fasanfonden, vispa i ca 4 msk smör och smaka ev av med salt.
  4. Krydda fasanbrösten runt om med salt och nymald peppar. Bryn ett par msk smör och stek fasanbrösten ca 3 min på varje sida. Låt vila på skärbrädan medan du fräser upp aprikoserna och vattenkastanjerna någon minut i lite smör.
  5. Skär upp varje fasanbröst i sneda skivor och fördela dem på heta tallrikar ihop med vattenkastanjer och rödkål.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept