Stekhällswok av kunglig glans

Stekhällswok av kunglig glans
Foto: TV4

Stekhällswok av kunglig glans

Av: Martin - Sveg

Från: Halv åtta hos mig

34 ingredienser

1,5 h

En rätt med älgkött där skogens naturliga smaker står i centrum. Serveras med två kalla såser och varma glödhoppor. Dryckestips: Jämtlands president

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Woken

  • 400 g älgskav (från innanlår)
  • 100 g kantareller
  • 100 g trattkantareller
  • 75 g ärtskidor
  • 300 g blomkål
  • 300 g broccoli
  • 3 morötter
  • 4 potatisar
  • 2 spetspaprika (1 gul, 1 röd)
  • 0,5 rödlök
  • 3 klyftor vitlök
  • 3 msk viltfond
  • 3 dl vatten
  • 1,5 dl lingon
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk bladpersilja

Lingonsås

  • 2 dl crème fraîche
  • 3 msk lingonsylt
  • 1 msk lingon
  • salt
  • peppar

Pepparrotssås

  • 3 cm färsk pepparrot
  • 0,33 gul lök
  • 0,33 äpple
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Glödhoppor

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl rågmjöl
  • 2,5 dl bollnäsfil
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Gör så här

Woken# Skär skav av ett fruset innanlår. Finhacka morötter och skär ner spetspaprika, rödlök, broccoli och blomkål grovt.

  1. Bryn först skaven, kantarellerna, morötterna, rödlök och vitlök i smör och rapsolja på stekhällen. Salta och peppra. Häll sedan i övriga grönsaker, följt av viltfonden, ytterligare salt och peppar samt vatten och låt puttra. Avsluta med lingonen, ett knippe färsk hackad persilja och rör runt innan woken tas av från värmen. Garnera med färsk hackad persilja.

Lingonsås Häll crème fraiche i en bunke. Tillsätt lingonsylt, rör runt och smaksätt med salt och peppar. Toppa med några frysta lingon.

Pepparrotssås Finhacka lök och äpple och stek mjukt i smör. Låt svalna. Riv pepparroten fint och blanda med övriga ingredienser. Salta och peppra.

Glödhopporna Blanda de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt filen. Rör om. Tillsätt sedan så mycket mjöl att degen inte kletar fast i bunken. Dela sedan degen i 6 lika stora bitar och kavla ut dessa på ett välmjölat bakbord. Nagga degen med gaffel och stek sedan brödet på en torr stekhäll. Avnjuts med fördel direkt efter att de gräddats.