Risotto med salsiccia och mangold

Risotto med salsiccia och mangold
Foto: David Loftus
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Risotto med salsiccia och mangold

Av: Stefano Catenacci

Från: Mitt goda Toscana

11 ingredienser

Risottons krämighet och de grova smakrika korvarna såväl kontrasterar som kompletterar varandra fint. En rustik rätt som kräver att det blåser lite kallt runt knuten, rätt humör och ett kraftfullt vin. / Stefano Catenacci

Receptet kommer från boken Mitt goda Toscana.

Ingredienser

portioner
  • 320 g risottoris (gärna carnaroli superfino)
  • 100 g magoldblad
  • 150 g salsicciakorv
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 5 dl hönsbuljong
  • 150 g smör
  • 0,5 dl vitt vin
  • 4 msk olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
  • 100 g parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Skär mangoldbladen i 1 cm breda remsor.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Värm buljongen i en kastrull.
  4. Stek det råa riset i 50 g smör i en annan kastrull, tillsätt löken och bryn en
  5. liten stund.
  6. Häll på vinet och låt koka in på svag värme. Täck riset med varm
  7. buljong.
  8. Salta. Fyll på med en skvätt varm buljong efterhand som den kokat in.
  9. Sluta fylla på vätska efter 15 minuter. Låt riset koka ihop och bli trögflytande
  10. och krämigt.
  11. Skär salsicciakorven i bitar, stek den i 2 msk olja i en stekpanna.
  12. Tillsätt mangold i risottokoket samt resterande smör, parmesanost och
  13. peppar.
  14. Smaka av med salt och låt riset koka ytterligare 3 minuter.
  15. Blanda ner korven i risotton.
  16. Fördela risotton på 4 tallrikar, ringla lite olja och mal svartpeppar över.