Fasanhöna som i Florens

Fasanhöna som i Florens
Foto: David Loftus
Stefano_Catenacci_recept
Stefano_Catenacci_recept

Fasanhöna som i Florens

Av: Stefano Catenacci

Från: Mitt goda Toscana

13 ingredienser

Fasanen ska fyllas, övertäckas med lardo och bindas upp. Ja, det ligger lite pyssel bakom slutresultatet, men svårt är det inte. Använd helst stektermometer så pippin blir perfekt. /Stefano Catenacci

Receptet kommer från boken Mitt goda Toscana._

Lardo_ finns att köpa i de flesta butiker och är en italiensk specialitet. En bit späck/fett som man oftast skär i tunna skivor.

Ingredienser

portioner
  • 1 fasanhöna
  • 150 g parmaskinka, i bit
  • 50 g pancetta
  • 1 schalottenlök
  • 4 vilköksklyftor
  • 1 salviakvist
  • 1 rosmarinkvist
  • 10 skivor lardo (di Colonnata)
  • 200 g smör
  • 3 msk olivolja (Villa Magra eller annan jungfruolja)
  • salt
  • vitpeppar
  • bindgarn

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°.
  2. Tärna parmaskinka och pancetta.
  3. Skala och hacka lök och vitlök.
  4. Fyll fasanen med parmaskinka, pancetta, lök, vitlök, salvia, rosmarin, salt och peppar.
  5. Linda in fasanen i lardoskivorna, bind ihop med bindgarn.
  6. Lägg fasanen i en ugnsfast form med smör och olja. Stek i ugnen tills innertemperaturen nått 60°.